Тъмната страна на туризма: Убиват ли го онези, които обичат Гърция?

...
Атина, Гърция – Малко след като консервативната Нова демокрация дойде
Коментари Харесай

Атина, Гърция – Малко след като консервативната Нова демокрация дойде на власт в Гърция през 2019 г., компютърът ученият Никос Ларисис напусна работата си в Холандия и се върна в страната на Средиземноморието срещу заплата на стойност една трета от 9000 евро ($9500), които правеше на месец.

Той изглежда оправда обещанието на Нова демокрация да върне около половин милион образовани млади работници, които са избягали от икономическата депресия на страната от 2010 до 2018 г.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента „Без правила не можем да живеем“: Гърция търси начини да се справи с „свръхтуризма“След множеството бедствия гърците се чудят какво се случва с тяхната демокрацияБивш -Банкерът от Goldman Sachs се бори да оглави проблемната гръцка лявкрая на списъка

Консерваторите се върнаха на власт за втори мандат през юни с малко доказателства, че много гърци са последвали стъпките на Ларисис.

Дори той и годеницата му, Елефтерия Циарциани, учителка в начално училище, се чувстваха задръстени и обмисляха да заминат в чужбина.

Те плащаха една четвърт от общия си доход под наем и не можеха да заемат достатъчно пари, за да купят къщата с две спални, в която мечтаеха да създадат семейството си.

Тогава правителството обяви програма на стойност 1,8 милиарда евро (1,9 милиарда долара) за подпомагане на млади двойки да купят първия си дом.

„Елефтерия ми каза: „Нико, можем да си купим дом. Можем да преразгледаме. Не е нужно да събираме залози и да си тръгваме“, каза Ларисис пред Al Jazeera.

Но след като разгледаха предложението на правителството, наречено Моят дом, двойката се разочарова.

„Изобщо не беше проектирано добре. То водеше хората напред и разрушаваше мечтите им“, каза Ларисис.

Ларисис и Циарциани можеха да заемат 90 000 евро (96 000 долара) по програмата, но това не осигури привлекателен семеен дом на пазар, насочен към чуждестранни купувачи, харчещи 250 000 евро (270 000 долара) за златна виза, която по това време им предложи пет години законно пребиваване и път към гражданство. Изискването за разходи за Златната виза оттогава се промени на удвояване на тази сума.

„Ще оставя държавата да запази своите 90 000 евро“, каза Циарциани. „Няма смисъл да купувам малък, стар апартамент, тъмен и влажен, който не отговаря на нуждите ни, миришещ на мухъл в неподредена сграда и длъжник до шия до края на живота си.“

Освен това Циарциани каза: „Видяхме много реклами за продажба, които гласят: „Имотът не се продава чрез програмата „Моят дом“.“

Продавачите казаха на двойката, че не вярват, че ще получат парите си от правителството и искат само пари в брой.

Опитът убеди двойката, че гръцкият закон е наклонен в полза на не-гърците.

My Home не позволи на бенефициентите да отдават имотите си под наем и ги ограничи до закупуване на имот близо до работа. Програмата Golden Visa няма такива ограничения.

„Има голям купон. Чуждите капитали се опитват да се възползват от ситуацията тук, а законите им помагат. Златните визи позволяват на хората да идват и да си купуват жилища тук... докато други се борят със заеми, които не могат да изплатят“, каза Ларисис.

Жилото в опашката на туризма

Големият икономически успех на Гърция при Нова демокрация беше туризмът, който процъфтява след пандемията COVID-19, привличайки три пъти населението на Гърция всяка година. Тя донесе почти рекордните 18 милиарда евро ($19 милиарда) приходи миналата година.

Туризмът помага за навлизането на чуждестранна валута, с която Гърция обслужва заемите си, и е помогнал на съществуващите собственици на жилища. Около 105 000 имота вече се предлагат за краткосрочно наемане чрез Airbnb.

Но също така влоши демографския проблем. Възстановявайки стойността на недвижимите имоти, загубени по време на депресията, той постави първите домове извън обсега на младите хора.

„Излязохме от пандемията с малко допълнителни пари, … които бяха концентрирани главно върху жилища“, каза консултантът по недвижими имоти Стелиос Бурас, който ръководи уебсайта за новини за недвижими имоти Greek Guru. „Работейки у дома, хората искаха по-големи къщи. … Това съвпадна и с огромното увеличение на гръцките домове, които отиват на чуждестранни купувачи.“

Средните цени на имотите в Гърция са се увеличили с 12 процента миналата година и се очаква да нараснат с още 14 процента тази година, според данни на Bank of Greece.

Това стимулира инвестициите в недвижими имоти, но почти всички те са насочени към горния край на пазара.

Елиникон е отличен пример – градско преустройство от 600 хектара (1500 акра) на това, което е било летището в Атина, сгушено сред южните предградия на града.

Първият му проект, Marina Tower, който сега се издига по протежение на брега на Атика, ще бъде най-високата сграда в Гърция, когато бъде завършен.

Той ще бъде и един от най-скъпите. Всеки етаж е продаден на предполагаеми 16 000 евро ($17 000) на квадратен метър (почти 11 кв. фута).

Собствениците на Ellinikon казаха, че недвижимите имоти ще струват средно 10 000 евро ($10 600) на квадратен метър, но това все още е доста над възможностите на повечето гърци.

„Растежът на пазара, който всички цитират в момента по отношение на инвестициите, е за вашето богато лице от чужбина и най-високото ви ниво на доходи в Гърция“, каза Бурас пред Al Jazeera.

„За огромното мнозинство има нулево развитие. И ако погледнете правителствената политика за увеличаване на нивата на предлагане, почти няма движение“, добави той.

Главният изпълнителен директор на Ellinikon не се извинява за факта, че 30 процента от 1,2 милиарда евро (1,27 милиарда долара) недвижими имоти, които той вече е продал, са отишли ​​при сирийци, египтяни, емирства, други европейци и американци.

Odysseas Athanasiou твърди, че като привлича чуждестранни купувачи, Ellinikon отваря стагниращата икономика на Гърция.

„В продължение на много, много десетилетия Гърция преразпределяше пая от богатство или бедност, ако щете, а сега с новите приходи, които идват от всички места по света, ние внасяме нови пари. Новите пари ще бъдат разпределени горе-долу на всички“, каза Атанасиу пред Al Jazeera.

Сред другите ползи, казва Атанасиу, Ellinikon ще създаде 80 000 постоянни работни места.

Намаляващо, застаряващо население

Гръцкото общество е изправено пред потенциално екзистенциален проблем, а цените на имотите го влошават.

Населението му намалява от началото на века. Това свиване се ускори, след като нейните партньори от еврозоната й наложиха политики на строги икономии в замяна на спешни заеми през 2010 г.

Раждаемостта в Гърция спадна с 30 процента от 2011 г. до 2021 г. до под 84 000 на година, падайки все повече под смъртността, според Гръцката статистическа служба.

Кумулативната загуба на население през това десетилетие беше 329 451, което приблизително съответства на преброяването от 2021 г., което регистрира спад на населението от 3,1 процента.

Като се има предвид, че всеки грък е платил средно 5758 евро (6125 долара) данъци и социалноосигурителни вноски миналата година, този спад представлява загуба от близо 2 милиарда евро (2,13 милиарда долара) годишно в държавни приходи – около 3,2 процента – в дългосрочен план.

Анализаторите казаха, че до средата на века Гърция може да срещне трудности да генерира сегашното ниво на държавни приходи – 60 милиарда евро миналата година (64 милиарда долара) – или да окомплектова въоръжените си сили.

Спадът на населението е особено вреден в комбинация със застаряването. Само 4,2 милиона гърци работят, поддържайки общо население от 10,5 милиона, включително три милиона пенсионери.

Нова демокрация започна първата в Гърция капитализирана схема за социално осигуряване за лица под 25 години, но засега по-голямата част от пенсионерите разчитат на текущи вноски.

Нова демокрация също предприе поредица от мерки за справяне с намаляването на населението и може би е постигнала известен успех.

Той изпълни обещанията за намаляване на данъка върху доходите, данъка върху продажбите и социалноосигурителните вноски и предложи отпуск по бащинство и удължени дневни грижи.

Тя предложи 2000 евро (2200 долара) пари в брой на дете, повиши данъчната отстъпка за семействата с 1000 евро (1065 долара) и сега обещава да повиши средните заплати от 1170 на 1500 евро (1245 долара до $1600).

Признаци за подобрение

Гърция може би е започнала да забелязва слаб ритъм на подобрение. Живородените са се увеличили с 1,2 процента през 2020 г. и с 0,7 процента през 2021 г.

Но Моят дом, неговата най-голяма пряка мярка за подпомагане на младите двойки да продължат живота си, постигна смесени резултати.

Програмата трябваше да обхване 137 000 млади хора, но само 4500 кандидатури са получили одобрение от държавата и не всички от тях са получили банково одобрение.

„Всички програми се подлагат на оценка и корекция“, каза Мария Сирегела, заместник-министър на труда при предишното правителство пред Al Jazeera. „Моят дом беше началото на текуща държавна програма за осигуряване на жилища.“

Сирегела отговаряше за демографската политика и може би най-голямото й постижение беше, че накара опозицията да подпише многогодишен план за действие.

„Демографската политика не е да направиш нещо днес и да имаш осезаеми резултати утре“, каза тя.

„Ако започнете програма сега, може да видите резултати след 10 години. Ето защо правителствата бяха склонни да не се притесняват.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР