Тъмната материя може да се състои от хипотетични частици -

...
Тъмната материя може да се състои от хипотетични частици -
Коментари Харесай

Тъмната материя може да се е просмукала в нашия свят от друго измерение

Тъмната материя може да се състои от хипотетични частици - гравитони, появили се в първата секунда след Големия гърмеж. Според новата доктрина произходът на гравитоните е в друго измерение. В самото начало на съществуването на Вселената се е образувало задоволително количество от тях - по този начин е зародила тъмната материя, оповестява ScienceAlert.
Гравитонът е хипотетична обикновена парченце. Той е притежател на гравитационно взаимоотношение и няма електрически и други заряди. Изследвания на Джакомо Качапали от Университета в Лион, Франция, и на негови сътрудници от други страни, водят учените до догатката, че гравитоните са виновни за появяването на тъмна материя в нашата Вселена. Според тях, в случай че съществуват гравитони, тогава те би трябвало да имат маса не повече от два пъти масата на електрона, а точно по-малко от 1 мегаелектронволт (MeV). За съпоставяне, най-леката известна парченце - неутриното, тежи по-малко от 2 електронволта, до момента в който протонът тежи към 940 MeV.
Изследователите позволяват, че гравитоните съществуват отвън известните четири измерения на пространството и времето. Възможно е, когато гравитацията се популяризира, просмуквайки се през други измерения, да се материализира в нашата Вселена под формата на гравитони. Но в случай че това е по този начин, то тези частици биха взаимодействали едва с елементарната материя и най-вече посредством силата на гравитацията.
" Знаем, че тъмната материя не взаимодейства със светлината, само че има гравитационен резултат, който може да се усети на всички места във Вселената. Например - прави допустимо галактиките да се нареждат на купове, взаимосвързани по законите на гравитацията. Следователно гравитоните са доста сложни за разкриване, в случай че са частици тъмна материя ", споделя Качапали. Той мисли, че защото гравитоните взаимодействат прекомерно едва с материята, те се разпадат доста постепенно и остават постоянни през цялата история на Вселената. Те се натрупат даже и в този момент, сега.
Новата доктрина допуска, че гравитоните са основани в самото начало на Вселената в големи количества и това число е задоволително, с цел да изясни съществуването на цялата тъмна материя. Що се отнася до времето на появяването на гравитоните, те са се образували 1 трилионна част от секундата след Големия гърмеж, разсъждават учените.
Ако тази догадка е вярна, това постанова изцяло преосмисляне на актуалната физика на обикновените частици, защото тя не може да опише всички физически процеси, считат създателите на новата доктрина.
Тези неуловими частици, които теоретично съставляват тъмната материя, могат да бъдат открити благодарение на нов мощен ускорител на частици, правоприемник на Големия адронен колайдер на CERN, сподели Качапали. Очаква се той да влезе в употреба през 2035 г.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР