Талибанските сили за сигурност използваха насилие и арестуваха няколко души,

...
Талибанските сили за сигурност използваха насилие и арестуваха няколко души,
Коментари Харесай

Талибаните разпръснаха със сила протест на жени срещу забраната за следване

Талибанските сили за сигурност използваха принуждение и арестуваха няколко души, до момента в който разпръскваха митинг на афганистански дами против възбраната да следват в университети.

Талибаните си късно вечерта на 20 декември в писмо до висшите образователни заведения. Забраната дами да следват провокира неотложно наказание от интернационалната общественост и Организация на обединените нации .

В четвъртък група от към 50 дами , облечени в хиджаби, се събраха в столицата Кабул на спокойно протестно шествие против решението. Те бяха нападнати и разпръснати от талибанските сили за сигурност, потвърдиха пред Радио Свободна Европа RFE/RL участници и очевидци.

Демонстрацията в началото е била планувана в кампуса на Кабулския университет - най-голямото и влиятелно висше образователно заведение в страната, само че след това мястото е било променено поради разполагането на огромен брой въоръжени чиновници по сигурността.

Много от девойките са били задържани. Басира, която е участвала на митинга, сподели пред RFE/RL, че силите за сигурност са били някои от участниците и са ги отвели, до момента в който други са съумели да избягат. Съобщава се, че редица публицисти, отразяващи митинга, също са арестувани.

Друг участничка в митинга - Шахла Арефи, сподели пред RFE/RL, че цивилни членове на силите за сигурност са проникнали в шествието и са блокирали протестиращи, които се пробвали да избягат, когато са се появили въоръжени талибани.

Талибаните не са коментирали случая.

Това е следващото решение, което лимитира правата на дамите в Афганистан, откогато талибаните завзеха властта през лятото на 2021 година Забраната за следване в университети на министъра за висшето обучение в държавното управление на талибаните влезе в действие незабавно.

Още предходната година талибаните междинни учебни заведения. Така дамите в Афганистан към този момент имат достъп единствено до начално обучение.

След идването си на власт талибаните не разрешиха на дамите да упражняват множеството специалности и вкараха обвързване да покриват косите и лицата си с бурки на обществени места. Жените не могат да влизат във фитнес салони, питейни заведения или.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР