Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан. Това е седмата регионална

...
Талибаните завладяха Фарах в Западен Афганистан. Това е седмата регионална
Коментари Харесай

Талибаните вече контролират 65% от територията на Афганистан

Талибаните превзеха Фарах в Западен Афганистан. Това е седмата районна столица, която попада под техен надзор в границите на пет дни. Около 400 хиляди афганистанци са вътрешни бежанци в страната поради светкавичното нахлуване на талибаните против държавните войски, заяви представител на Евросъюза.

Талибаните към този момент управляват 65 % от територията на Афганистан. Президентът Ашраф Гани изиска помощ от водачите на локални милиции и прикани цивилните да защитят " демократичната тъкан " на страната. Организация на обединените нации изрази опасения, че напредъкът от последните 20 години по човешките права в Афганистан може да бъде изличен. Стратегията на бунтовниците е да изолират столицата Кабул, където се стичат хиляди вътрешни бежанци.

" Обръщаме се към интернационалните организации и най-много към Организация на обединените нации, да окажат по-голям напън върху талибаните, които би трябвало да прекратят бруталните дейности. Населението бяга от регионите, завзети от талибаните, поради осъществяваните жестокости. Нужна е и повече филантропична помощ за Кабул и обособените провинции ", съобщи министърът по оправянето с бедствия Гулам Бахаудин Джилани.



Съединените щати поддържат държавните войски с въздушни удари, само че обявиха, че отговорността за отбрана на страната към този момент е на афганистанската войска. Боеве се водят в 25 от общо 34 афганистански провинции, прокудени са 60 хиляди фамилии, регистрират управляващите в Кабул.

" Талибаните подпалиха всичко, успяхме да вземем единствено една торба. Талибаните бият и ограбват хората. Ако в фамилията има младо момиче или вдовица, водят ги принудително. Избягахме, с цел да защитим достойнството си ", описа Рахима, прогонена от провинция Шеберган.

Ситуацията в Афганистан е предизвикателство, само че не е отчайваща, разгласи представител на Евросъюза. Според него разликата със Сирия и Ирак е, че Афганистан към момента има устойчиво и прието държавно управление. Прекратяването на депортациите от Евросъюза на незаконнодошлите от Афганистан ще изпрати неверен сигнал и даже ще стимулира афганистанците да тръгнат към Европа, се споделя в писмо до Еврокомисията на Австрия, Дания, Белгия,Нидерландия, Гърция и Германия.

Страните показват, че от 2015-а леговище в Евросъюза са поискали към 570 хиляди афганистанци. Комисията заяви, че ще отговори на писмото, когато е подготвена. Проблемът с миграцията от Афганистан ще бъде прегледан на спешна среща на вътрешните министри от Съюза на 18-и август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР