Талибаните задържаха двама чуждестранни журналисти, зачислени към Върховния комисариат на

...
Талибаните задържаха двама чуждестранни журналисти, зачислени към Върховния комисариат на
Коментари Харесай

Талибаните задържаха служители от ООН за бежанците и двама чуждестранни журналисти

Талибаните задържаха двама задгранични публицисти, зачислени към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН), и неизяснен брой чиновници на комисариата, работещи в афганистанската столица, заяви ВКБООН, представен от Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Двама публицисти, зачислени към ВКБООН, и афганистански жители, работещи дружно с тях, са арестувани в Кабул ", написа в Туитър комисариатът. " Правим всичко допустимо да уредим обстановката, като за задачата работим в съгласуваност и с други. "

Организацията, чието седалище е в Женева, отхвърли да разяснява повече от това. Талибаните също не са коментирали.

Единият от арестуваните е Андрю Норт, някогашен публицист от Би Би Си, с огромен опит в отразяването на събития в Афганистан. Съпругата му Наталия Антелава написа в Туитър апел той да бъде освободен.
" Андрю беше в Кабул, работейки към ВКБООН, с цел да оказва помощ на афганистанския народ ", уточни тя. " Изключително разтревожени сме за неговата сигурност и призоваваме всеки, който разполага с въздействие, да помогне той да бъде освободен. "

В средата на август талибаните влязоха в Кабул и откриха цялостен надзор над Афганистан, до момента в който войските на Съединени американски щати и НАТО се намираха в последните си, безредни седмици на евакуиране след 20-годишна намеса, отбелязва АП.

Международната общественост не желае да признае публично новите управници на Афганистан заради безпокойствие, че талибаните ще наложат същото сурово ръководство, каквото постановиха през 90-те години - предходния път, когато бяха на власт.

Непосредствено откакто те превзеха Афганистан, интернационалното финансиране за Афганистан и афганистански активи в чужбина за милиарди долари бяха замразени, най-много в Съединени американски щати, което задълбочи още повече икономическите проблеми в Афганистан.

Новината за задържането на публицистите и чиновниците на ВКБООН в Кабул идва на фона на подписан от американския президент Джо Байдън декрет, допускащ финансовите институции в Съединени американски щати да облекчат достъпа до средства на стойност 3,5 милиарда $ за подкрепяне на Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР