Талибаните влязоха в Кабул. Подобно на други градове преди това,

...
Талибаните влязоха в Кабул. Подобно на други градове преди това,
Коментари Харесай

Кабул капитулира - талибаните влязоха без бой в афганистанската столица

Талибаните влязоха в Кабул. Подобно на други градове преди този момент, на процедура афганистанската столица е капитулирала без пердах. Появиха се известия, че президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан. И талибаните, и държавното управление настояват, че желаят спокойно предаване на властта.
Само за месец талибаните направиха бързо нахлуване, превземайки един по един основни градове и цели провинции.

Тази седмица паднаха двата най-големи града Кандахар и Херат. Буквално за дни талибаните превзеха две трети от Афганистан. Останалата част беше оспорвана сред двете воюващи страни, въпреки и с превес на бунтовническите сили.

Към днешна дата картината е радикално друга. Талибаните настояват, че управляват цялата страна.



Военната атака на талибаните бързо ги води до портите на Кабул. Преди да влязат там, бунтовниците превзеха и последния огромен афганистански град - Джалалабад, посредством който си осигуриха контрола над пътищата към Пакистан.

Едно от първите неща, които талибанските бойци направиха в Кабул, беше да влязат в главния затвор и да освободят излежаващите присъди там.

Талибаните оповестиха, че чакат спокойно предаване на власта през идващите дни. Досегашният вътрешен министър разгласи, че такова ще има, само че на трета страна.

" Сигурността на града е обезпечена. Няма да бъде нападнат. Властта ще бъде предадена на преходно държавно управление. Не ставайте жертва на талибанската агитация. Кабул е в сигурност ", сподели Абдул Сатар Мирзаквал, министър на вътрешните работи.

Според министъра на защитата делегация на държавното управление е отпътувала за Катар за среща с представители на талибаните, а силите за сигурност ще продължат да пазят Кабул, до момента в който не бъде открито спокойно решение в Доха.

" Международни сили са подготвени да окажат поддръжка на афганистанските сили ", сподели военачалник Бисмила Хан Мохамади, настоящ министър на защитата.

Лидерите на талибаните дадоха обещание да няма принуждение и да пуснат всеки, който желае да напусне Кабул. Но към този момент интернационалното летище е единственият излаз, а всички гранични пунктове са в техни ръце.

Въпреки уверенията, направени от двете воюващи страни, суматохата взе връх. Много афганистанци започнаха да теглят спестяванията си от банките, а други се насочиха към летището. Неясна остава ориста на хилядите, потърсили леговище в Кабул по време на талибанското нахлуване.

" Страхувам се, че когато талибаните завладяват страната ще бият дамите, ще убиват момчетата и няма да дават да се върви на учебно заведение. Това ще бъде голям проблем ", споделя Шейла, вътрешна бежанка.

Иран споделя, че приготвя лагери в три гранични с Афганистан провинции, с цел да даде леговище на бежанци.

Западните страни не престават да изтеглят своите жители и дипломати. Русия съобщи, че няма опасност за посолството ѝ в Кабул и няма да има евакуация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР