Талибаните превзеха тази сутрин без бой източния афганистански град Джалалабад

...
Талибаните превзеха тази сутрин без бой източния афганистански град Джалалабад
Коментари Харесай

Талибаните превзеха град Джалалабад и вече контролират шосетата до Пакистан

Талибаните превзеха тази заран без пердах източния афганистански град Джалалабад и си осигуриха достъп до пътищата към Пакистан, съобщи Ройтерс, като се базира на локален формален представител.
Още по тематиката
По думите му губернаторът на провинцията е предал града, с цел да предотврати жертви измежду цивилното население.

Служител от западна работа за сигурност удостовери рухването на Джалалабад - последният огромен град в Афганистан с изключение на Кабул, който бе останал под контрола на централното държавно управление.

Започнала е и евакуацията на дипломатите от посолството на Съединени американски щати в Кабул, оповестиха през днешния ден два публични източника, представени от Ройтерс.

" В момента, до момента в който приказваме, има една дребна група, която отпътува. По-голямата част от личния състав е в подготвеност да замине... Посолството продължава да действа ", сподели един от източниците, поискал анонимност.

Очакваше се евакуацията на множеството дипломати на Съединени американски щати да стартира през днешния ден, защото талибаните не престават да напредват и до дни ще бъдат пред вратите на Кабул.

Британският дипломат в Афганистан също ще отлети за родината си довечера, твърди лондонският " Сънди телеграф ", представен от Ройтерс.

В хода на сполучливата си атака талибаните се приближиха през вчерашния ден до столицата Кабул, откакто превзеха град Джалалабад в източната част на страната без да срещнат опозиция, както и Мазари и Шариф на север.

Планът за евакуацията на британците трябваше да се реализира в продължение на няколко седмици. Но съгласно неделното издание на " Телеграф " интервенцията по евакуация се форсира, тъй като военните триумфи на талибаните пораждат опасения, че скоро може да завладяват и летището в Кабул.

До събота вечерта едвам няколко десетки английски представители и дипломати са били останали в Афганистан, а седмица по-рано те са били петстотин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР