Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма

...
Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма
Коментари Харесай

Талибаните с първа пресконференция, обещаха да не търсят реванш

Талибаните няма да търсят реванш, простят на всички и няма да преследват хора, увери техният представител Забиула Муджахид на първата им конференция в Кабул, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

" Не желаеме никакви вътрешни или външни врагове " и ще поддържаме мирни връзки с другите страни, разгласи Муджахид. Досега той оставаше в сянка, макар че от години прави изказвания от името на талибаните, отбелязва АП.

Забиула Муджахид даде обещание поелото властта в Афганистан ислямистко придвижване да съблюдава правата на дамите в сходство с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и " ще бъдат доста дейни в обществото, само че в границите на исляма ", сподели той, представен от Ройтерс.

На конференцията Забиула Муджахид приказва в унисон с опитите на ислямисткото придвижване да убеди света, че се е трансформирало от 90-те години на предишния век, когато наложи жесток режим в Афганистан, отбелязва още АП.

По отношение на съставянето на държавното управление той съобщи, че се водят дейни политически съвещания, в частност с ръководителя на Върховния съвет за национално помиряване Абдула Абдула, който по-рано сътвори съвет за спокойно предаване на властта дружно с водача на Ислямската партия Гулбудин Хекматиар и експрезидента Хамид Карзай, съобщи ТАСС.

Талибаните дадоха обещание Афганистан да не се трансформира в център за произвеждане на каквито и да било типове опиати и да се борят против наркотрафика, да обезпечат сигурността на чужденците, в това число на дипломатите, и да дават опция на медиите да работят свободно. Муджахид съобщи, че талибаните няма да разрешат на средствата за всеобща информация " да се отнасят неуважително към полезностите на афганистанското общество, националните ползи и учението на исляма ".

Агенциите означават по отношение на конференцията, че на нея талибаните като цяло са възприели спогодителен звук.

През това време продължава евакуацията на цивилни от летището в Кабул.

Европа ще договаря с талибаните единствено, в случай че се почитат човешките права. Това стана ясно след незабавна среща на външните министри на Европейския съюз.

„ Не съм споделил, че ще разпознаем талибаните, а че би трябвало да приказваме с тях за всичко. Ще сложим условия, с цел да продължим нашата поддръжка и ще използваме цялото си преимущество, с цел да създадем по този начин, че човешките права да се съблюдават “, съобщи Жозеп Борел.

Българският външен министър дефинира обстановката в Афганистан като тревожна. Светлан Стоев съобщи, че за страната ни евакуацията на българските жители е от непосреден и незабавен приоритет.

Според поданици на Кабул улиците на града са спокойни. През това време талибаните не престават диалозите за съставяне на бъдещо ръководство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР