Талантливият полузащитник на Витоша (Бистрица) Лъчезар Котев е едно от

...
Талантливият полузащитник на Витоша (Бистрица) Лъчезар Котев е едно от
Коментари Харесай

Лъчезар Котев: За мен е чест да бъда национал

Талантливият полузащитник на Витоша (Бистрица) Лъчезар Котев е едно от огромните открития тази година. 20-годишният халф се завърна в Бистрица при започване на 2018-а след къс наем във втородивизионния Оборище (Панагюрище) и макар нежната си възраст, бързо си извоюва титулярно място в селекцията на Костадин Ангелов. Повече от половин година по-късно, Котев продължава да бъде неизменима част от стартовата единайсеторка и при новия старши треньор Росен Кирилов.

Лъчо стартира кариерата си в обичания Левски, като на " Герена " прекарва цели девет години. Впоследствие минава в столичната школа " ДИТ ", а малко по-късно дебютира в мъжкия футбол с фланелката на Септември (София), с който е част от Югозападната Трета лига. През лятото на 2016-а Котев се оказва непотребен в първия тим на септемврийци и след къси проби в Бистрица е утвърден от тогавашния ментор Костадин Ангелов.

Част е от състава на " тигрите ", записал най-големия триумф в историята на клуба - промоцията за Първа лига, както и от този, извоювал си по извънредно трагичен метод оставането в майсторската ни група. Зад гърба си юношата на Левски към този момент има 22 мача измежду най-хубавите у нас, а страхотното му показване със зелената фланелка разумно му донесе и най-голямото самопризнание досега - първа повиквателна за младежкия народен тим на България. Дни преди да стане част за първи път от състава на " трикольорите ", Лъчо приказва пред формалния уебсайт на Витоша (Бистрица).

Лъчо, честита първа повиквателна за националния тим на България!

- Благодаря!

Изненада ли те и зарадва ли се?

- Разбира се. За всеки е огромен авторитет и наслаждение да носи фланелката на България. За мен това възприятие е непознато, защото до момента не съм бил част от юношеските гарнитури на страната. Радвам се, че трудът ми на терена е бил оценен от господин Здравков. Още по-хубавото е, че не съм самичък, а дружно с Наско Милев. Честно казано, в скоро време чакам и други момчета от нашия тим да бъдат извикани.

 Радко Мутафчийски пред ТОПСПОРТ: Витоша закупи самочувствие. Горд съм, че съм младеж на Левски
Радко Мутафчийски пред ТОПСПОРТ: Витоша закупи самочувствие. Горд съм, че съм младеж на Левски

" Яблонски и Ейолфсон са от дребното сполучливи чужденци в българските тимове "

Миналата година по това време бе част от състава на Оборище (Панагюрище) във Втора лига, а в този момент си титуляр във Витоша (Бистрица) с 22 мача зад тила си...

- Лично мое бе желанието да отида в Панагюрище, защото на моята възраст най-важното е да играя постоянно. Във Витоша това предишното лято нямаше по какъв начин да се случи. Това бе доста успешен ход за мен. Беше ми доста мъчно, защото заран бях на лекции в университета, а следобяд пътувах до Панагюрище за подготовка. Вечер просто се прибирах и си лягах да почивам. Всичко обаче си струваше и в този момент, когато погледна обратно и се сетя за тези тежки няколко месеца, се веселя какво съм постигнал.

Ти си част от едно потомство футболисти и на Левски, и на Септември, в което има много момчета, които съумяха да пробият в мъжкия футбол. Кое съгласно теб е най-важното, с цел да пробиеш при мъжете?

- Да, по този начин е. В момента има много момчета от набор 98, които играят мъжки футбол, и повода за това си е съвсем напълно в нас самите. Преходът от юношеския към мъжкия футбол е в действителност сложен и без предпочитание и темперамент няма по какъв начин да го осъществиш.

Споменахме Левски и Септември. Цели девет от детските ти години минават на " Герена ". Защо в последна сметка в този момент си надалеч от " синия " клуб?

- В Левски прекарах девет години, изпълнени с пъстри страсти. Успях да " попия " скъпа информация от всичките ми треньори през това време, само че в последна сметка по този начин се стекоха събитията, че напуснах школата на " сините ". Все отново една от моите детски фантазии е да играя със синия екип, тъй че ще съм извънредно благополучен, в случай че един ден това се случи.

Кой е индивидът, който ти е оказал най-силно въздействие през годините?

- Определено най-вече са ми помагали моите родители, на които съм безпределно признателен, че са били и не престават да бъдат до мен в сложните моменти.

Имаш опит във " В " група със Септември, имаш сезон и половина във Втора лига, а към този момент и 22 мача в елита. Колко огромна е разликата сред трите групи? Какво мислиш за равнището на елита?

- Разликата сред трите групи е осезаема и това се видя в дебютния сезон на Витоша в елита. Докато във " В " група и Втора лига е относително едно и също равнище, Първа е много напред - даже чисто организационно, без да гледаме разликата в чисто футболните достолепия. Нивото на елита като цяло не е приемливо за последователите и за това приказва неналичието на хора по трибуните. Аз обаче съм на мнение, че футболът ни върви в вярната посока и елитната ни група се приближава до някои от приличните шампионати на Стария континент.

 Витоша (Бистрица) загуби от Ботев (Пловдив) с 0:2
Неделев с следващ гол за Ботев (Пд), Витоша съкрушен на личен терен

Тодор Неделев с нов гол за " канарчетата "

Защо Витоша толкоз дълго време чака първата си победа?

- Проблемът предишния сезон може би бе чисто психически. Нужно ни бе време, с цел да си повярваме, че сме тим, кадърен да печели в Първа лига.

Кое бе в основата на толкоз трагичното ни оцеляване предишния сезон?

- В основата на оцеляването бе това, че всички повярвахме в крайния триумф и заиграхме като едно цяло.

Ти бе индивидът от нашия тим, който финален игра с топката, преди Стефан Христов да я вкара във вратата на Локомотив и прати мача в продължение. Какво изпита при пропуща в първия миг и последвалия гол?

- В първия миг, когато видях топката да лети към мен, единствената ми мисъл бе да уцеля вратата, тъй като, в случай че пратех топката в навън, това щеше да значи завършек на мача. Стрелях тъкмо, само че вратарят избави. За наше благополучие обаче, Стефан бе на точното място и означи. В този миг нямаше безусловно никакво значение кой е вкарал. Важното бе, че останахме в елита.

Какво си казахте с момчетата, преди да стартират 11-метровите наказателни удари?

- Преди да стартират дузпите, аз персонално бях сигурен, че ще спечелим. Просто в очите на момчетата от Локомотив се виждаше отчаяние. Те един път към този момент бяха изгубили мача с този гол в последната минута.

Могат ли да се опишат с думи секундите, откакто Стефан вкара победната дузпа?

- Това е един от моментите, поради които си коства да играеш футбол. За мен персонално обаче по-емоционален бе мигът, в който Стефчо изравни за 2:2.

Какво е по-различното в този момент спрямо предходната година?

- Придобихме повече самочувствие и започнахме да имаме вяра по-силно в нашите благоприятни условия. Смятам, че това е в основата на положителното ни показване от началото на сезона.

 Витоша (Бистрица) се похвали с двама национали
Витоша (Бистрица) се похвали с двама национали

" Тигрите " ще имат двама представители в младежкия отбор

Къде очакваш да приключи Витоша?

- Целта пред тима е да играе прекрасен футбол, а пред клуба като цяло да се развива. Мисля, че 6-7 място наподобява изцяло действително.

Какви са твоите персонални упоритости на терена?

- Моите упоритости са да се развъртвам и да пораствам с всяка една подготовка и всеки един дуел. Иска ми се един ден да заиграя в някои от мощните европейски тимове.

От доста рано си решил да заложиш и на образованието си. Защо и по какъв начин реши да запишеш в НСА?

- Възпитан съм от моето семейство, че образованието е нещо значимо и скъпо за всеки един държащ на себе си човек. Точно поради това, незабавно откакто приключих учебно заведение, записах в НСА. Специалността ми е " състезателен коментатор ". Това е нещо, което ме влече, и ще се веселя, в случай че след време имам опция да го упражнявам.

Лъче, благодаря ти доста и триумф!

- Благодаря и аз!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР