Таксиджийката, вдъхновила парчето на Ванеса Паради, Joe le Taxi, което

...
Таксиджийката, вдъхновила парчето на Ванеса Паради, Joe le Taxi, което
Коментари Харесай

Почина таксиджийката, вдъхновила дебютния хит на Ванеса Паради

Таксиджийката, въодушевила парчето на Ванеса Паради, " Joe le Taxi ", което я изстреля към международната популярност на 14 години през 1987 година, умря на 64-годишна възраст, написа в. " Фигаро ", представен от Българска телеграфна агенция.

Мария-Жозе Леау Душ Сантуш, която е същинската Жо от песента на Ванеса Паради, е португалка, избягала в Париж от диктатурата в родината си при започване на 70-те години. Първо тя упражнявала разнообразни специалности, само че най-после разкрила призванието си - да кара такси. Много бързо тя се специализирала в нощния таксиметров превоз. Неин специалитет били таксиметровите услуги от и до нощните клубове, в частност лесбийските нощни заведения. Португалката разкривала неведнъж пред клиентите си незнайни на необятната общност адреси на парижкия нощен живот.

Една нощ неин клиен е Етиен Рода-Жил, създател на текстовете на доста френски части. Двамата се беседват в таксито й и текстописецът е изумен от разказите на Жо. Пред него тя разказва целия си живот и Етиен схваща, че има опция да сътвори парче с необикновен текст. Той пита Жо дали е съгласна животът й да бъде увековечен в ария и тя незабавно приема въодушевено. Така се появява дебютната ария на Ванеса Паради, продадена в над три милиона копия по света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР