Таксата от 2 лева, която здравната каса плаща на аптеките

...
Таксата от 2 лева, която здравната каса плаща на аптеките
Коментари Харесай

Няма да спират стимулите за скъпи лекарства на аптеките

Таксата от 2 лв., която здравната каса заплаща на аптеките за обработката на протоколи, посредством които се отпускат най-много скъпоструващи медикаменти, остава. Това оповестиха от здравното министерство, откакто през днешния ден здравният министър Кирил Ананиев и заместничката му Жени Начева се срещнаха с представители на пациентски организации и проф. Илко Гетов, ръководител на фармацевтичния съюз.

Повод за нея станаха промени в Наредба 10, които регламентират изискванията и реда за разпределяне на медикаменти, изцяло или отчасти заплащани от НЗОК. Една от заложените промени бе точно тази такса да отпадне, като концепцията на касата бе по този начин да се спестят 16 млн. лева, които да се пренасочат за обезпечаване на повече скъпоструващи медикаменти.

Подобна смяна обаче се оказва допустима единствено за огромните вериги аптеки, а това крие риск дребните аптеки и тези в дребни обитаеми места да спрат да зареждат и доставят скъпи медикаменти на своите пациенти, предизвестиха фармацевтите. Причината е, че терапиите са доста скъпи, някои стигат и до 20 000 лв., и в случай че касата откри някаква неточност при обработката на протоколите, отхвърля да я заплати на аптеката. Така всичко остава за нейна сметка. 

“На 100% се покриват нормално скъпоструващи медикаменти. Едно такова може да коства 20 000 лева. Аптеката го поръчва за своя сметка, съхранява го, дава го на пациента, след което се регистрира на касата, която го заплаща след 1 месец. Ако инцидентно тя открие неточност, всичко остава за сметка на аптеката ", изясни пред " 24 часа " проф. Илко Гетов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР