Такова мнение изрази експертът по сигурността Йордан Божилов в ефира

...
Такова мнение изрази експертът по сигурността Йордан Божилов в ефира
Коментари Харесай

Експерт: С Турция много трудно се преговаря

Такова мнение изрази специалистът по сигурността Йордан Божилов в ефира на NOVA.

„ Споразумението с Турция планува освен погашение на едни пари, само че и връщане на бежанци, които са навлезли на европейска територия, които нямат статут или нямат право да получат подобен статут”, съобщи Йордан Божилов.

„ Тази среща ще покаже къде са допирните точки сред Европейски Съюз и Турция. По кое може да се реализира единодушие и по кое не може. С дългогодишния си опит на началник на интернационалната активност на Министерството на защитата би трябвало да ви кажа, че с Турция доста мъчно се преговаря”, съобщи Божилов.

Според него турската страна ще изиска да се отделят въпроси, по които те имат интерес, а Европа има интерес да сложи целия набор въпроси на връзките ЕС-Турция.

„ Европа е доста по-добре готова да посрещне бежанците, в сравнение с по време на подписване на съглашението. Има нов проевропейски полъх в основни страни. Срещата във Варна е значима и за това, че се намира консенсус сред европейските страни по обща политика”, съобщи Божилов.

Припомняме, че през вчерашния ден Ердоган съобщи, че никакви отстъпки няма да направи в България.

Министърът на външните работи на България сподели през днешния ден, че се надява Ердоган да не тропа по масата.

„ Това е четвъртата поредна среща в границите на това споразумение”, напомни журналистът и притежател на уеб страницата „ Родопи 24” Илхан Андай. Според него „ драматизмът, вкарван от политиците у нас, е в повече” .

„ Ако сметките на Ердоган не излизат, той би играл вабанк с тези прословути бежанци и по този начин нареченото ориентиране към Европа. Той няма да го направи през България, а през Гърция”, съобщи Илхан Андай.

Запитани дали ще бъде чут гласът на Русия през позицията на Ердоган на тази среща. „ На митингите, на които приказва за Кърджали в сърцето си, той загатва и за един съюз с Китай и Русия, тъй че обикновено е”, съобщи Илхан Андай.

Бившият дипломат в Турция Петър Воденски съобщи, че Ердоган маркира територии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР