Такива неща, като свобода, избор, самоуважение за мен са по-важни

...
Такива неща, като свобода, избор, самоуважение за мен са по-важни
Коментари Харесай

Шампионка по шахмат отказала $80 000 заради забрадка

Такива неща, като независимост, избор, самоуважение за мен са по-важни от наградните фондове – споделя украинската шахматистка Анна Музичук, №1 в света на блиц и рапид за 2016-а. – Световните шампионати би трябвало да са в страни, където дамите да не се усещат като че ли са вторични същества. Затова не отидох в Саудитска Арабия, с цел да не играя по разпоредбите на някого, да не нося абая (б.р. облекло със забрадка), да не съм принудена да се измъквам някъде откъм гърба.
Така украинката аргументира отхвърли си да брани трофеите си на шампионата в Рияд, приключил на 31 декември и провокирал вълна от реакции.

За шампионата, което бе несъмнено месец и половина преди старта, не отпътува и нейната сестра Мария Музичук, някогашна №1 в света.
Наградният фонд бе рекорден $2 млн. и за двата пола, като шампионката при дамите на блиц Нана Дзагнидзе (Грузия) взе $80 000, а при мъжете Магнус Карлсен (Норвегия) си потегли с $250 000.

Въпреки недоволството за конкуренцията пристигнаха 100 състезателки. „ Не съдя сътрудниците си, някои от тях единствено на този шампионат заработиха, що се касае за цяла година – продължи Музичук. – Най-лесно беше да си затворя очите. Но елитните шахматисти би трябвало да имаме ясно изразена позиция в сходна обстановка. Това не е карпиз, а действителен проблем. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР