Tакава битка за първото място в едно рали рядко се

...
Tакава битка за първото място в едно рали рядко се
Коментари Харесай

Мирослав Ангелов води с крехките 2,6 сек. пред Митко Илиев след първия ден на Рали България

Tакава борба за първото място в едно рали рядко се случва. Мирослав Ангелов-Недялко Сивов с SkodaFabia R5 са водачи след първия ден на 50-ото юбилейно рали „ България “. Втори, единствено на 2,6 сек. са главните им съперници Димитър Илиев и Петър Стойчев, също с SkodaFabia R5. Трети в класирането още веднъж е български екипаж - Йордан Атанасов и Янаки Янакиев с Mitsubishi Lancer Evo 9 на 1:10,4 сек.
В първия ден на ралито, което е кръг от Европейския рали трофей, се завърза сериозна борба. Миро Ангелов сподели страхотна форма и явно към този момент се е сработил с колата си и резултатите не закъсняха. Въпреки това разликите с втория екипаж във краткотрайното нареждане са минимални.
Ангелов завоюва 7 от днешните 11 прави. Митко Илиев взе две етапни победи, като в едната - втората, двамата имаха равно време. Осемкратният първенец на България Димитър Илиев за първи път е зад кормилото на Fabia R5. И в края на първия ден на ралито той явно й „ хвана цаката “, тъй като бе доста безапелационен. Особено на последната 11-а и много къса – 5,85 км права Манастира. Там Илиев реализира време 2:44,1, до момента в който Миро имаше 2:52,2. Така разликата посред им, която след 8-ия стадий бе 13,1 сек. бе стопена до 2,6 сек.
В предпоследния скоростен стадий за деня най-бърз бе Дан Гъртофан с SkodaFabia R5, който устремно наваксва изоставането си поради скъсаната по-рано шпилка и полученото наказване. Той стигна до 4-а позиция, следван от сина си Андрей Гъртофан със Subaru Imprezza. След него е унгарецът Герго Дудас с Peugeot 208 R2.
Ето какво обявиха първите три екипа в конкуренцията след първият спортен ден:
„ Мирослав Ангелов: „ От първата права, като начало на ралито и съществуването на предстартова тресчица, не съм доста удовлетворен. Следващите прави ми стана ясно, че ще с конкурираме с Митко Илиев. Доволен съм от колата. Имам по-голям опит от Илиев с Шкодата. Последната права половината бе мокра. Бяхме с по-твърдите гуми. Реших да не поемам риск и по тази причина бяхме по-бавни. В тима се работи професионално. Еди е страховит навигатор. Треньорът ми Игнат Исаев доста ни оказва помощ. На Шумен имаше доста аудитория по стадиите, само че би трябвало хората да стоят на безвредни места. ”
ЕдиСивов: „ Спрямо предходната година ми е по-трудно да го удържам. Отсечките са къси. На Аладжа та ще отстъпим на Митко, само че на Синдел ще го настъпим. ”
Димитър Илиев: „ 2,6 сек. преднина на Миро не са доста, въпреки че щях да съм по-спокоен, в случай че бяха в противоположната посока. Основната цел на присъединяване ни не е за резултати. В този смисъл представянето ни е задоволително. Забравил съм да карам, само че пък сътворявам страсти на хората. На завоите обтягам ръчни. Забавляваме се. Губим време, само че хората за това са пристигнали, за атракция. Петър е страховит навигатор. За първи път се качва, с цел да взе участие на рали и я има две неточности, я - не. Миро е страховит, кара доста бързо. Поздравления! Направи ужасно каране. ”
Петър Стойчев: „ Състезанието протича по метода, по който планирахме с Митко – несъмнено, без напрежение. Митко кара с запас. Ако бях с повече опит и на килограмите на Еди нещата щяха да са разнообразни. Шампионът пази купата си. Ние няма какво да пазиме. Янаки доста ме учи на този поминък. Работата на навигатора по никакъв начин не е лесна, някой да те води сред дърветата със 178 км/ч. Но не може на ляв 1 хората да стоят на правата, феновете не са на безвредни места. Драматично начало за мен. Много изтощен се усещам, без глас останах. ” Заяви плувецът за новите прекарвания като навигатор на първенецът Димитър Илиев

Йордан Атанасов: „ Реалист съм. Случайно попаднахме на третото място. Гъртофан имаше проблеми и забавяне и по тази причина сме тук трети. Отсечка по права той стопява разликата. Утре ще ми е доста мъчно. Има две домашни прави. Той си има неговото преимущество, кара ШкодаR5. Митко пък е 8 пъти първенец на България и има доста опит.
ЯнакиЯнакиев: Забавлявахме се. Резултатите идваха ей по този начин. Колана ни е по-старичка и е мъчно да се конкурираме. Такива са ни опциите сега. Навсякъде караме съвсем на лимита.

Припомняме, че през днешния ден в 16:30 ч. Международно рали България ще приключи своето премеждие във Варна по новото трасе на бул. Левски.

ПРОГРАМА

Събота, Maй 11.2019
08:00 Старт на Етап 1 ТК0 - Сервизен парк
20:47 Финал на Етап 1 ТК11С - Сервизен парк
22.40 Публикуване на стартов лист за Етап 2 - Щаб, ОИТ

Неделя, Maй 12.2019
07:00 Технически обзор на коли за рестарт - Сервизен парк
08:30 Старт на Етап 2 - TК11Д - Сервизен парк
16:10 Финал на ралито - Церемония по награждаване - гр. Варна, бул. Васил Левски
16:30 Парк Ферме след Финал - гр. Варна, Сервизен парк - Парк Ферме
16:40 Пресконференция след Финал - гр. Варна, бул. Васил Левски
17:00 Заключителен Технически обзор - Сервиз Автотрей, гр. Варна 9023, бул. Трети Март 59
18:00 Временно класиране - ОИТ
18:30 Официално класиране - ОИТ, Щаб на ралито

В неделя (12 май) от 7.40 до 13.00 ч.ще бъде прекратено придвижването от т-образното кръстовище на пътя Варна - " Златни пясъци " до Аладжа манастир и кв. „ Виница ".

Отново в неделя от 14.30 ч. до 18.30 часа ще бъде спряно придвижването по бул. „ Васил Левски “ в правата от кръстовището с бул. „ Осми Приморски полк “ до пътен възел с бул. „ Княз Борис I ”, в това число.

От 07.40 до 13.00 часа в неделния ден рейсове № 9 и 409 ще обслужват до и от ВСУ. Курсът по линия № 29 до Аладжа манастир в 8.00 часа няма да бъде обслужен. От 14.30 до 18.30 часа автобусна линия № 148 ще обслужва до и от сп. " Явор ". Линии №31А, 118 и 118А на кръстовището на бул. " Осми Приморски полк " с бул. " Цар Освободител " ще завиват надясно - в посока бул. " Княз Борис I ". Промените се вкарват в двете посоки, оповестиха от " Градски превоз ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР