Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена

...
Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде осигурена
Коментари Харесай

Не е взето окончателно решение за спиране на плановите операции в цялата страна

" Така планираме всички доставки на ваксини, че да бъде обезпечена втората доза на всички ". Това съобщи пред БНР заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Тя посочи, че без значение коя е имунизацията, електронната система работи по един и същи логаритъм:

" Заложен е интервалът сред първата и втората ваксина и се съблюдава той ".

По думите на Жени Начева, с цел да може една ваксина да се употребява у нас, тя би трябвало да е утвърдена от Европейската организация по медикаментите:

" Ние следваме решенията на Европейската комисия. В момента, в който Европейската организация по медикаментите утвърди поръчките на ваксини от нови компании, ние ще влезем в общоевропейските правила и регламенти за водене на договаряния с тях за доставка ".

Все още се водят договаряния за взимане на ваксини назаем от Франция и Германия, посочи Начева и добави, че казусът със забавянето на доставките касаят освен България, само че и всички останали страни от Европейски Съюз.

И на експертно, и на политическо равнище се работи интензивно по така наречен документ при имунизиране, заяви Жени Начева:

" Въпросът има политически, юридически, медицински и етичен измерител. Има реализиран прогрес в мрежата по електронно опазване на здравето на равнище Европейски Съюз, по отношение на минималния набор от данни в документа по имунизиране. Ние сме една от първите страни, които приготвиха този документ. Той дава достъп както на територията на страни от Европейски Съюз, по този начин и на трети страни - за инспекция на неговата достоверност и верификация на данните ".

Позицията на Министерството на здравеопазването е, че крайното решение за документа не би трябвало да дискриминира лицата, които не желаят да си слагат ваксина:

" Не би трябвало да има дискриминационно решение за свободното придвижване сред страните, което да е въз основата на съответен медицински симптом ".

На 17 март се чака да бъде оповестено законодателно предложение на Европейската комисия за така наречен зелени паспорти, което да бъде разисквано, разгласи зам.-министър Начева и посочи, че българските институции и специалисти са готови, с цел да бъде взето най-правилното решение на политическо равнище.

Във връзка със прекъсването на плановите интервенции от 8 март, зам.-министър Начева изясни, че към момента се разисква тематиката и не е взето дефинитивно решение за цялата страна.

" Ситуацията на територията на страната е прекомерно характерна и друга, по тази причина локалният метод е водещ при вземането на решения ", изясни тя и акцентира, че здравната система е обезпечена и финансово и с задоволително медицински фрагменти за превъзмогване на пандемията.

На този стадий няма дефицит на кревати, подчертава тя и посочи, че в лечебни заведения, в които има висока претовареност и не могат да одобряват пациенти, те се пренасочват към близки лечебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР