Така, както ганата и бясът са сред най-често разпространените вирусни

...
Така, както ганата и бясът са сред най-често разпространените вирусни
Коментари Харесай

Как да предпазите кучето си от болестта на Ауески?

Така, както ганата и бясът са измежду най-често публикуваните вирусни заболявания, които засягат освен кучетата, само че и доста други животни, по този начин и заболяването на Ауески, позната и като лъжовен бяс, е от рисковите кучешки заболявания.

От лъжовен бяс боледуват котки, прасета и доста други бозайници. Той визира най-вече безстопанствените кучета, както и всички кучета, които не са научени да одобряват храна само от стопанина си. Причината се крие във обстоятелството, че вирусът, причиняващ заболяването на Ауески, се популяризира в тялото на кучета, които ядат умрели или заклани животни, които са били към този момент инфектирани с лъжовен бяс.

Болестта на Ауески е доста съществено заболяване, към което би трябвало да се подхожда с осведоменост и взимане на незабавни ограничения. Важно е да разпознавате първите признаци и да действате незабавно, тъй като лъжливият бяс е измежду най-мигновените заболявания и има съдбовен край.

Ето какво е значимо да знаете за лъжливият бяс, по какъв начин той визира кучетата и по какъв начин се лекува:

- Можете да познаете дали кучето Ви се е заразило от заболяването на Ауески, когато видите, че то се чеше или даже хапе на някои области по тялото му. Хапането може да е толкоз настървено, че даже да стига до кръв. В множеството случаи преди да стартира упоритото чесане, кучето ще стартира да отделя изобилна слюнка и ще лае без причина. При деликатно наблюдаване ще забележите, че мускулите на животното потреперват;

- Болестта на Ауески се лекува със специфичен серум или с гамаглобулин. При демонстрация на заболяването обаче би трябвало да се вземат незабавни ограничения, защото заболяването води до парализа на глътката. И това става доста бързо, постоянно единствено 24 часа след заразяването;

- За да предпазите кучето си от заразяване с заболяването на Ауески, е най-добре просто да го научите да приема храна единствено и само от Вас. За основен извършител на болестта се смята консумирането на месо от заклани прасета, които са вирусоносители и даже и мъртви не престават да са заразни.

Всъщност рискова е потреблението на каквато и да е мърша. Това значи, че наложително би трябвало да оферирате на своя домакински любим само термично обработена храна, а сега, в който нещо Ви тормози в държанието му, да го заведете на ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР