Така изглеждат останките от най-старото корабокрушение [Black Sea MAP] Още

...
Така изглеждат останките от най-старото корабокрушение [Black Sea MAP] Още
Коментари Харесай

Останки от най-старото запазено корабокрушение в света са на дъното на Черно море

Така наподобяват останките от най-старото корабокрушение

[Black Sea MAP] Още по тематиката
Фотогалерия: Един ден от подводната археологическа експедиция на Black Sea MAP
8 сеп 2017
Съкровищата на дъното на Черно море

Eкспедицията Black Sea MAP трансформира Черно море в гореща точка за международната археология, сложи върхове и ще покаже дали огромният потоп е минал през Босфора
8 сеп 2017
Спящото населено място в морето край Ропотамо

Подводните археолози от проека Black Sea MAP разкриха нови пластове от човешката история на Черно море
7 юли 2017 Най-голямото подводно археологическо изследване на Черно море - MAP–Black Sea, показа откритията си. Проектът продължи три години - от 2015 година до 2018 година, и се осъществя посредством взаимните старания на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, Центъра по подводна археология в Созопол, Университета в Саутхямптън, Англия. Финансирането на начинанието е обезпечено от магната Ханс Раусинг. Целта на изследването беше да се откри смяната в междинното равнище на Черно Море от праисторията до момента. По време на проучванията, научният екип е разкрил 65 корабокрушения, най-старото от които е на 2500 години и се дефинира за най-древното непокътнато корабокрушение.

С интерес към историята на Черно море

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Проектът да се изследва морското дъно на Черно море стартира през 2015 година с финансирането на шведско-британския магнат Ханс Раусинг и под водачеството на проф. Джонатан Адамс от Университета в Саутхямптън. Британските учени си спомагат с доктор Калин Димитров, шеф на Центъра по подводна археология в Созопол и проф. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Целта е била да се тестват противоречащи си хипотези за историческото равнище на Черно море, като учените са употребили открити по-рано потънали селища като това до устието на река Ропотамо за маркери за предходните крайбрежия на Черно море. Заедно благодарение на съвременни технологии и осъществени проби, научният екип е стигнал до заключението, че междинното морско равнище е било до 110 метра по-ниско в предишното, само че последователно се е вдигнало до настоящето. Други забавни обстоятелства включват съществуването на тефра (материал, построен от разнообразни по величина и състав, неспоени парчета, изхвърлени при вулканично изригване) в седиментни пластове на 3500 година, което съответствува с краха на Минойската цивилизация. Учените са се изненадали, че толкоз далечно от Черно море вулканично изригване въпреки всичко е било отразено в седиментните скали.

Най-старото изцяло непокътнато корабокрушение в света

По време на изследването, научният екип е сканирал 2000 кв. км от черноморското дъно, като са разкрили 65 корабокрушения от разнородни столетия – от IV-V в. преди новата епоха до XIX в. Черно море е неповторимо в това, че заради лимитираната водна обмяна със Световния океан, в 90% от водите няма О2. След избрана дълбочина от 90-140 метра, в Черно море има сероводород, което води до неналичието на живот. Същата тази токсичност прави морето ни златна мина за подводни археолози, защото дава непокътнат дървен материал. За съпоставяне, в Средиземно море исторически е имало доста по-висока мореплавателна интензивност, само че останките от корабокрушения нормално са под формата на купчини с амфори, защото дървеният материал от дълго време е бил разграден от морския живот и кислорода във водата.

[Black Sea MAP]
Чрез високоскоростно дълбочинно сканиране на морското дъно, интернационалният екип учени е разкрил и най-старото изцяло непокътнато корабокрушение в света – средноголям гръцки транспортен съд, датиран на съвсем 2500 години, потопен встрани на 2 км дълбочина. Научният екип е съумял да съпостави кораба с изображения от червенофигурални керамични вази в Британския музей в Лондон. Това изобретение е първото материално доказателство за съществуването на този вид кораби. Откритията включват и други добре непокътнати римски, средиземноморски, османски и други кораби. Въпреки изключителната непокътнатост на останките от корабокрушенията - до видимост на дърворезбите, те са прекомерно нежни, с цел да бъдат в миналото преместени от морското дъно, без да се разрушат. Научният екип обаче е употребил обширно сканиране и технологии за 3D принтиране, с цел да показа откритията в тримерен вид.

Археологическото изследване на черноморското дъно демонстрира, че обратно на дългогодишни хипотези, че мореплаването в Черно море се е правило паралелно на брега, даже по-малки кораби постоянно са предприемали пътешествия в намерено море. Количеството корабокрушения е съсредоточено в два квадранта, сканирани от научния екип, което значи, че може да се чака и останалите браншове от черноморското дъно да имат също толкоз висока централизация на корабокрушения.

Международен триумф

Проектът MAP е извънредно сполучлив по всички археологически линии и също по този начин демонстрира по какъв начин новите 3D и визуализиращи технологии развиват и спомагат на научния труд. Д-р Калин Димитров от Центъра по подводна археология в Созопол съобщи, че планът е бил и скъп опит в размяната на положителни практики с английския университет, който е един от водещите в сферите на подводната археология.

Обсъждат се проекти за основаването на Музей по подводна археология с допустима база остарялото военноморско учебно заведение на о-в Кирил с Министерството на културата, само че за задачата ще е нужно финансиране и цивилен интерес. Д-р Димитров изясни, че подводната археология в България е относително анонимна до този миг, макар че има прелестен терен за нея - както поради спецификите на Черно море, по този начин и поради благосъстоянието от селища към Дунав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР