Тъжна новина дойде навръх великденските празници за гилдията на архитектите

...
Тъжна новина дойде навръх великденските празници за гилдията на архитектите
Коментари Харесай

Известен архитект издъхна в навечерието на Великден

Тъжна вест пристигна точно на великденските празници за гилдията на архитектите у нас. Председателят на търновската конструкция на Съюза на архитектите в България арх. Йордан Нурков е умрял в на 1 май на 63-годишна възраст. Новината за кончината му оповестиха във фейсбук от екипа на нов затворен комплекс в остарялата столица, планиран от именития проектант.

За професионалната си работа Йордан Нурков е притежател на голям брой награди, оценки, призове. Автор на емблематични здания, обичани и ценени от великотърновци.

Решава да стане проектант, повлиян от своя татко - Христо Нурков, дълготраен шеф на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Привлечен е от концепцията за опазването и вдъхването на нов живот на неповторимото архитектурно завещание на Велико Търново.

Започнал професионалната си кариера през 1982 година във филиал " Янтра " на НИПК.

Той е измежду създателите на концепции за новия градски център на Велико Търново и труженик за специфичен закон за къщите монументи. Негово дело е VIP площадката за наблюдаване на шоуто " Царевград Търнов - тон и светлина " на Царевец,

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР