Тъгата е най-дълготрайната емоция, разкри ново изследване, публикувано от Motivation

...
Тъгата е най-дълготрайната емоция, разкри ново изследване, публикувано от Motivation
Коментари Харесай

Тъгата е най-дълготрайната емоция

Тъгата е най-дълготрайната страст, разкри ново проучване, оповестено от Motivation and Emotion. То е едно от първите изобщо, което се пробва да отговори на въпроса "Защо някои страсти траят повече от други? ".

Оказва се, че в съпоставяне със срама, изненадата и даже отегчението, тъгата продължава най-дълго, написа сп. "Обекти ", цитирайки Psy Blog.

Учените разкрили, че като предписание тъгата се асоциира със събития, които имат дълготраен резултат върху живота на хората, като да вземем за пример загуба на непосредствен човек.

“Дълбокото и дълготрайно разсъждение е главният фактор за какво някои страсти не престават по-дълго от други – тези страсти, които провокират интензивно и продължително планиране, траят най-дълго.

Краткотрайните страсти нормално, въпреки и не постоянно, са провокирани от събития със относително ниска значимост. От друга страна, дълготрайните страсти нормално са вследствие от в действителност значими неща”, изяснява Саскиа Лаврийсен, един от създателите на проучването.

Резултатите са получени след изследване на 233 студенти, които са били помолени да си спомнят за прочувствените си прекарвания (и за това какъв брой дълго време са траели).

Най-кратки били отвращението, срамът и страхът, които прекосявали по предписание за към 30 минути. Тъгата обаче продължавала приблизително 120 часа.

Отегчението минавало в границите на няколко часа (обикновено обаче се усещало, че трае по-дълго).

Страхът по-правило е временен, до момента в който неговият непосредствен братовчед, тревогата, траела доста по-дълго.

По сходен метод, изгарящият позор минавал релативно бързо, само че възприятието за виновност тлеело дълго.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР