Табели ще показват места във Велико Търново, на които са

...
Табели ще показват места във Велико Търново, на които са
Коментари Харесай

Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми

Табели ще демонстрират места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми, заяви шефът на Регионалния исторически музей доктор Иван Църов.

По думите му най-малко в шест кино лентата, продукция на Българската кинематография, има фрагменти, снимани на крепостта "Царевец ". Една от най-популярните продукции е "Сватбите на Йоан Асен ", в която вземат участие имена на българското кино като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Виолета Гиндева, Коста Цонев.

Царевец е бил натурален фон и за кино лентата "Ивайло ", както и за едно от най-популярните български заглавия от 60-те години на предишния век - "Бъди щастлива, Ани! ".

Кадър от кино лентата "Крадецът на праскови " на режисьора Въло Радев, по повестта на Емилиян Станев, също е сниман на историческата цитадела. Точното място се намира до северната кула на крепостта, където военнопленникът Иво Обретенович - в ролята е сръбският артист Раде Маркович, и Елисавета, превъплътена от незабравимата Невена Коканова, се срещат.

Според Църов във Велико Търново са снимани над 50 български и задгранични продукции, които употребяват хубостта на града за натурален и меродавен фон.

Другото желано място е Самоводската чаршия, където са снимани емблематични фрагменти от филмите "Търновската кралица ", "Капитан Петко челник ", "Иван Кондарев " и други.

Идеята е дребните обозначителни табели да напомнят за обичаните български филми и артисти, както и да предизвикат любознанието на туристите по време на обиколките им в историческата и духовна столица на България, означи Църов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР