Т.нар. бразилски вариант – една по-заразна мутация на коронавируса, която

...
Т.нар. бразилски вариант – една по-заразна мутация на коронавируса, която
Коментари Харесай

Бразилският вариант: Какво знаем до момента

Т.нар. бразилски вид – една по-заразна разновидност на ковид, която се появи  – подхранва страховете, че пандемията може се разбушува с нови сили. Вследствие на това няколко страни преустановиха полетите си до Бразилия.

Ето какво знаем (и не) досега за този вид, прочут като P1.

Защо провокира паники?

 

Все още съществуват голям брой незнайни, свързани с P1.

Две неща обаче са явни – той е доста по-заразен от първичния вариант на новия ковид и може да болести даже тези, които към този момент са се срещали с оригинала и са изкарали болестта.

„ Страхът е оневинен. P1 е доста по-заразен вид и се популяризира извънредно бързо из Бразилия, а това е голяма страна. В момента пандемията е отвън надзор в Бразилия “, разяснява микробиологът Наталия Пастернак.

Само  – съвсем два пъти повече от най-смъртоносния месец за страната по време на пандемията (юли 2020-та). Уви, през април нещата се обрисуват да са надалеч по-зле.

Не е ясно доколко P1 е виновен за по-високия брой смъртни случаи. Експерти допускат, че той е доста по-вирулентен от истинския вариант, само че допълват, че са нужни още изследвания по въпроса.

Кога се е появил?

 P1 се е появил през декември предходната година към северния град Манаус.

Той обаче , където бе открит в пасажери, връщащи се от Бразилия.

В момента е засечен в , въпреки че при множеството от тях инфекциите се държат под надзор.

Няколко страни към този момент прекратиха полетите си до Бразилия поради P1, в това число Франция във вторник.

Защо е по-заразен?

Подобно на южноафриканския вид, P1 има разновидност, известна като  и наричана постоянно „ изплъзваща се “, защото оказва помощ на вируса да избегне нашите антитела.

Мутацията трансформира шиповия протеин на вируса, което от своя страна му разрешава да атакува клетките ни доста по-лесно.

„ Това е съвсем като повсеместен ключ, отварят най-различни порти “, споделя Жесем Орелана, откривател от бразилския институт за публично здраве „ Фиокруз “.

P1 процъфтява частично поради лимитираната опция на управляващите да лимитират вируса. Това важи в цялостна мощ за Манаус, чиято здравна система колабира през януари и лечебните заведения останаха без О2 за пациентите с ковид.

„ Ако бразилските управляващи бяха задоволително виновни, те щяха да затворят Манаус по този начин, както Китай затвори Ухан “, споделя Орелана пред AFP.

“Вместо това те изпратиха пациентите, за които не могат да се грижат, до други райони (със съответните придружители, някои от които също са били инфектирани с P1 ”, а това форсира разпространяването на разновидността.

Дали е по-смъртоносен?

Изследователите към момента не са определили изрично дали P1 е по-вирулентен.

По време на предварителните изследвания Орелана вижда, че разновидността не води до сензитивно по-високо равнище на смъртност измежду приетите в болница пациенти в Манаус, в сравнение с по време на първата вълна на пандемията.

Той счита, че по-голямата смъртност в Бразилия се дължи на обстоятелството, че лечебните заведения в страната изнемогват.

Други проучвания обаче демонстрират, че P1 в действителност е по-смъртоносен.

Ваксините работят ли против него?

Експерти настояват, че са нужни повече проучвания, с цел да се откри каква е степента на успеваемост на имунизациите против P1.

Има и положителни вести – предварителни изследвания демонстрират, че китайската ваксина CoronaVac – най-използваната ваксина против COVID-19 в Бразилия, както и тези на „ Пфайзър “ и „ АстраЗенека “, са най-малко отчасти ефикасни против разновидността. Нужни са обаче безапелационни резултати, следени в действителни условия.

Има обаче и неприятни вести.

Необузданото разпространяване на вируса в Бразилия докара до появяването на още разновидности,  (основно в Рио де Жанейро) и , идентифицирана  неотдавна в прилежащия щат Минас Гераис.

„ Бразилия се трансформира в открита лаборатория за разновидности “, споделя Орелана.

Вероятно има доста други, за които към момента не знаем.

„ По отношение на генетично секвениране Бразилия е една от най-лошо представящите се страни. Не е изненадващо, че открихме P1 60 дни по-късно, освен това в Япония “, споделя още той.

Микробиологът Пастернак добави, че в един съвършен свят Бразилия би комбинирала локдаун с всеобща имунизация.

„ В момента обаче не вършим нито едното, нито другото “, споделя още той.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР