Сюзът на Артистите в България обяви номинираните за награда Икар.

...
Сюзът на Артистите в България обяви номинираните за награда Икар.
Коментари Харесай

Кои са номинираните за Икар тази година

Сюзът на Артистите в България разгласи номинираните за премия " Икар ". Спектакълът " Майсторът и Маргарита " на Младежкия спектакъл " Николай Бинев " е с най-вече номинации - за постановка, за водеща женска роля, за поддържаща женска и мъжка роля, както и за авторска музика. " Икар " за извънреден принос към българския спектакъл ще получи режисьорът и артист Асен Шопов. С премия за чест и достолепие ще бъде отличен Симеон Алексиев, а певицата Мими Николова ще получи " Икар " за извънреден принос към музиката.

Точно преди 60 години Асен Шопов дебютира с постановката " И на следващия ден е ден " в Димитровградския спектакъл. Днешната равносметката демонстрира над 150 спектакли на съвсем всички български подиуми. След аплодисментите и премиите, които носят със себе си десетилетията, режисьорът още веднъж изпитва неспокойствие. Този път поради почетния " Икар " за извънреден принос.

Театърът за мен постоянно е бил разговор сред тези, които са на сцената и тези, които са в залата. И несъмнено, театралната активност би трябвало да бъде любопитна, занимателна, занимателна, само че това е най-малкото, което би трябвало да бъде. Тя би трябвало да бъде провокиращата обществено схващане за почтено обществено държание, споделя Асен Шопов, режисьор.

Сред кандидатите за статуетката осезаемо участват самостоятелни театрални прокети.

Все повече сътрудниците се обръщат към хубавия спектакъл - към класическия спектакъл, към актуалния текст, към актуалното изкуство и метода на писане на положителни пиеси. Все по-малко към този момент се вършат постановки еднодневки и това е похвално, споделя Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България.

" Сертификат за изкуство " ще бъде мотото на тазгодишната гала. Традицията статуетките да бъдат връчени в Деня на театъра - 27 март ще бъде спазена. Все още обаче не е взето решение дали ще има и аудитория.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР