Сьомгата представлява несистематична група риби, които принадлежат към семейство Пъстървови.

...
Сьомгата представлява несистематична група риби, които принадлежат към семейство Пъстървови.
Коментари Харесай

Сьомга - видове, състав, съхранение и ползи

Сьомгата съставлява несистематична група риби, които принадлежат към семейство Пъстървови. Тя мигрира, хвърляйки хайвера си в сладководни басейни, като след известно време дребните риби се реалокират в океана. Сьомгата елементарно може да бъде открита през месец юни, когато новият улов стартира да се предлага непосредствено от риболовците.

Сьомгата има фино, продълговато и странично сплескано тяло, със сребриста кожа и разклонена къса опашка. Главата и гърба на рибата са осеяни със ситни черни точки. Малките рибки тежат от 1 до 2.5 кг, само че някои типове като кралската сьомга да вземем за пример доближават до 40-45 кг. Атлантическата сьомга доближава дължина до 1.5 м.

Сьомгата е една от най-известните риби в света, като хората я употребяват заради всевъзможни аргументи – за намаляване, за здраве, за мускулна маса. Не е по този начин скъпа като трюфелите, само че несъмнено можем да я сложим в графата деликатесни храни. В Ирландия да вземем за пример сьомгата може да се открие даже в деликатесните магазини на летището. В сърцето на Дъблин пък се намира 180-годишен магазин, запазил традициите и духа на своя народ, който предлага всевъзможни деликатеси, отпред със сьомгата.

 Сурова сьомга

Видове сьомга

Взависимост от местообитанието – дали живее в Атлантическия или Тихия океан сьомгата бива няколко типа: Атлантическа сьомга, Кралска сьомга, Японска сьомга, Куча сьомга, Розова сьомга, Червена сьомга, Горбуша и Сребриста сьомга.

Отглеждането на Атлантическата сьомга датира от 19 век, когато в Обединеното кралство се вкарват за пръв път люпилните техники. По това време се създават ювенилни екземпляри, които са предопределени за попълване на запасите в реките, за задачите на спортния лов на риба.

През 1960 година първите морски ферми в Норвегия конфигурират плаващите си кафези във фиордите с оглед стартирането на пазара на възрастни сьомги. Начинанието жъне триумф, а развъждането на рибата стартира да се развива на първо време в Европа и по-късно във всички морета с сдържан климат. Прекалено бързото увеличение на производството провокира пренасищане на пазара в края на 20 век.

Състав на сьомгата

Сьомгата е отличен източник на витамин А, витамини от В-групата /В5, В6, В12/, както и витамин Е. Съдържанието на омега-3 мастни киселини в сьомгата е несравнимо. В състава на тази скъпа риба влизат огромни количества натрий, фосфор и калий, следвани от магнезий, цинк, желязо.

100 г сьомга съдържат 142 калории, 6.34 мазнини, 55 мг холестерол, 69 мл вода, 19.8 г белтъчини.

 Сьомга с билки

Избор и предпазване на сьомга

Сьомгата се избира сходно на всички други риби. Все отново, тъкмо тази риба се предлага все по-често в замразен тип, по тази причина бъдете извънредно деликатни по отношение на периода на валидност.

Морската риба се съхранява доста по-лесно, в сравнение с сладководната. Прясната сьомга се подсушава добре, увива се в пергаментова хартия и се слага в херметически затворен съд.

Увита по този метод, сьомгата би трябвало да се сложи в най-студената част от хладилника. По този метод рибата се съхранява за към 2-3 дни. Не е изключено да замразите сьомгата при температура -18 градуса. Замразената сьомга не може да издържи повече от месец и половина, тъй като количеството на мазнините в нея е по-голямо.

Основно предписание, което би трябвало наложително да спазвате е в никакъв случай да не замразявате риба, която не е прясна, а вътрешностите й не са почистени.

 Хапки със сьомга

Сьомга в кулинарията

Сьомгата може да употребява маринована, печена, пушена или пържена. Да не забравяме, че може да се употребява и в сурово положение, под формата на суши или сашими, единствено леко осолена.

От гастрономична позиция съчетаването на сьомга с лютиво, сладко, кетчуп или сирене е изцяло неприемливо. Вземете поради тези детайлности, когато се подготвяте за кулинарна обработка на този тип риба.

Процесът на готвене на сьомгата не трябва да бъде прекомерно дълъг, тъй като рибата може да стане прекомерно суха и неприятна за консумация. Трудно може да се дефинира какво е точното време на топлинна обработка, тъй като факторите, които оказват въздействие са разнообразни – форма на рибата, дебелина и наличие на мазнини.

За да добиете някаква действителна визия, най-добре измерете рибата в най-дебелата й част, след което гответе сред 5-8 минути за всеки един измерен сантиметър.

 Печена сьомга

Сьомгата се сервира с добре охладено бяло вино. Най-добра за готвене е безусловно прясната сьомга. Може да се яде сурова със сос тартар или както споменахме, да се подготви на суши или сушими. Маринова се в лимонен сок, зехтин и билки.

Ползи от сьомгата

Рибата е една от най-полезните храни в света. Сьомгата, която има извънредно високо наличие омега-3 мастни киселини и редица други скъпи субстанции заема едно от първите места на здравословни храни. Тя е извънредно диетична риба – елементарно смилаема и нискокалорична.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в съвсем всички риби, само че в сьомгата са най-лесно усвоими. Сьомгата намалява риска от сърдечно-съдови болести, защищава от разнообразни типове рак /особено от рак на маточната шийка/. Смята се, че защищава от Алцхаймер, меланхолия, понижава съсирването на кръвта и контролира кръвното налягане. Маслото от сьомга е чудесно средство в битката против остеопороза.

Ако и вие обичате да похапвате сьомга, предлагаме да опитате от нашите предписания за:

- сьомга на тиган;

- сьомга филе;

- супа от сьомга;

- вкусна сьомга на скара;

- или печена сьомга на Фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР