Свят Румен Радев: Отворихме нов етап в отношенията с Китай

...
Свят Румен Радев: Отворихме нов етап в отношенията с Китай
Коментари Харесай

Румен Радев: Отворихме нов етап в отношенията с Китай

Свят Румен Радев: Отворихме нов стадий в връзките с Китай След като президентът е сложил въпроса на срещата със Си Дзинпин, в границите на минута е бил решен казусът с ограничавания достъп до китайския пазар на български производители на мляко  Николай Киров 4 юли 2019, 18:33  Румен Радев: Отворихме нов стадий в връзките с Китай Източник: EPA/БГНЕС
„ С признатата през вчерашния ден декларация за определяне на стратегическо партньорство сред България и Китай, с президента Си Дзинпин отворихме нов стадий в нашите връзки. Оттук-нататък доста зависи от волята, компетенцията и силата на държавното управление, както от самодейността на българския бизнес и българските общини България да се възползва от тази огромна възможност”.

Това разяснява пред публицисти в Шанхай президентът Румен Радев. Президентът е на държавно посещаване в Китай по покана на своя сътрудник Си Дзинпин.

Българският държавен глава акцентира, че освен са открити връзки на равнище стратегическо партньорство, само че и със самия президент Си Дзинпин разговорът е открит и се гради върху взаимно доверие.

„ Това е резултат освен на взаимното ни присъединяване в Петербургския стопански конгрес, само че и изключително на концепцията ми за построяването на световен център за партньорство в България, по самодейността „ 17 + 1”.

По думите на Румен Радев, китайската страна е показала интерес и към трите предпочитани плана, показани по време на срещите в Китай - откриването на директна въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и построяването на българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения в България.

„ Китайската икономическа и капиталова политика са сложени на пазарен принцип и почиват на интереса на бизнеса, само че е доста значимо каква посока ще зададе президентът Си Дзинпин, а той още по време на пленарните диалози я зададе доста ясно”, добави Румен Радев.

Като образец българският президент уточни, че откакто е сложил въпроса на срещата със Си Дзинпин, в границите на минута е бил решен казусът с ограничавания достъп до китайския пазар на български производители на мляко и млечни артикули, за които от две години са подписани протоколите за фитосанитарен надзор.

„ Нашият бизнес може към този момент действително да внася мляко и млечни артикули и да уголемява доста обсега на вноса в региона на селскостопанската продукция”, регистрира Румен Радев и акцентира: „ Още от 2003 година има съглашение сред Европейски Съюз и Китай за всеобхватно стратегическо партньорство, тъй че аз последвам по най-хубавия метод политиката на ЕС”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР