Свят Македония ще посрещне новата година с нов премиер Служебно

...
Свят Македония ще посрещне новата година с нов премиер Служебно
Коментари Харесай

Македония ще посрещне новата година с нов премиер

Свят Македония ще посрещне новата година с нов министър председател Служебно държавно управление поема ръководството преди изборите на 12 април 28 декември 2019, 16:41  Македония ще посрещне новата година с нов министър председател Източник: Facebook/o.spasovski
ъководството на ръководещия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) реши министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски да оглави служебния кабинет на 3 януари 2020 година до съставянето на ново държавно управление след изборите през април, заяви МИА.

Премиерът и водач на СДСМ Зоран Заев съобщи, че решенията са били взети единомислещо на съвещанието на управлението на СДСМ в петък. Предсрочни парламентарни избори в Северна Македония са планувани на 12 април. До тях се стигна, откакто Зоран Заев разгласи, че се отдръпва от поста поради отлагането на договарянията за участие в Европейски Съюз.

Зоран Заев: Френското несъгласие ме унищожи

Социалдемократически съюз на Македония и актуалният министър председател Зоран Заев се употребяват с най-голяма поддръжка в Северна Македония, демонстрират данни от социологическо изследване на Македонския център за интернационално съдействие и Института за народна власт преди предварителните парламентарни избори. 22,1% от интервюираните са декларирали, че ще гласоподават за СДСМ, в случай че изборите бяха на следващия ден. За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ биха дали своят вот 20,4 на 100, демонстрира изследването. На трето място се подрежда партията Демократичен съюз за интеграция с 6,6 % поддръжка. Алиансът за албанците получава 2,6 на 100, партия Левица - 1,7 %, партия Беса - 1,5 %, Демократичната партия на албанците - 0,9 %, и партия Алтернатива - 0,8 %.

Анализирани през призмата на етническия генезис, ВМРО-ДПМНЕ има поддръжката на 27,9 % от македонците, а СДСМ - на 24,3 на 100 от тях. Общо 30,3 % от етническите албанци поддържат Демократичния съюз за интеграция, 13,6 на 100 поддържат СДСМ, 11,8 на 100 поддържат Алианса за албанците, а 7,1 % - партия Беса.

Среща на български и македонски историци, какво си споделиха

Сред политиците най-голяма поддръжка има министър председателят Зоран Заев - 16,5 %. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се употребява с поддръжката на 14,2 % от интервюираните. На трето място се подрежда водачът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети с 6,9 %, а президентът Стево Пендаровски е четвърти с 4,2 на 100. Външният министър Никола Димитров и водачът на Алианса за албанците Зиядин Села са получили по 2,3 % поддръжка измежду интервюираните. 41,3 % от участниците в допитването нямат доверие на нито един политик.

От позиция на етническия генезис, македонците имат вяра най-вече на Мицкоски (19,3 процента) и на Заев (17 на сто). Етническите албанци имат най-голямо доверие на Али Ахмети (31,8 процента), следван от Зоран Заев (13,7 на сто) и Зиядин Села (10,4 процента). От интервюираните македонци 45,5 % са декларирали, че нито един политик не заслужава тяхното доверие. На същото мнение са и 23,4 % от етническите албанци.

Настоящото държавно управление не е изпълнило упованията на 64,5 % от интервюираните, а 53,9 % са на мнение, че актуалната администрация не заслужава преизбиране. Същевременно 58,7 % са декларирали, че ВМРО-ДПМНЕ също не заслужава да завоюва изборите и да сформира държавно управление. Проучването е осъществено от организация М-Проспект в интервала 15 ноември - 1 декември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР