Свят Критики срещу УЕФА: Твърде леко наказание за България Остри

...
Свят Критики срещу УЕФА: Твърде леко наказание за България Остри
Коментари Харесай

Критики срещу УЕФА: Твърде леко наказание за България

Свят Критики против УЕФА: Твърде леко наказване за България Остри реакции от страна на организациите Kick It Out, Футбола против расизма в Европа (FARE) и Професионалната футболна асоциация (PFA) 30 октомври 2019, 14:41  Критики против УЕФА: Твърде леко наказване за България
Критики против УЕФА: Твърде леко наказване за България
 Стотици коали евентуално са починали в Австралия
Стотици коали евентуално са починали в Австралия
 Съединени американски щати признаха арменския геноцид, вбесиха Турция
Съединени американски щати признаха арменския геноцид, вбесиха Турция
 Огненият пъкъл в Калифорния заплаши и жилища на звезди
Огненият пъкъл в Калифорния заплаши и жилища на звезди
 El Pais: 8 дни Испания ще следи жителите си посредством телефоните им
El Pais: 8 дни Испания ще следи жителите си посредством телефоните им
 Гелзенкирхен: Живеем оскъдно поради българите, румънците и бежанците
Гелзенкирхен: Живеем оскъдно поради българите, румънците и бежанците
 Операцията против водача на ИД: по какъв начин и къде е осъществена, какво следва
Операцията против водача на ИД: по какъв начин и къде е осъществена, какво следва
 Русия: Съединени американски щати няма да дадат на никого сирийския нефт
Русия: Съединени американски щати няма да дадат на никого сирийския нефт

ъюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) получи много рецензии поради наказването на България за расизъм от мача с Англия на 14 октомври.

Във вторник централата разгласи, че страната ни ще играе два мача пред закрити врата и бе санкционирана със 75 000 евро.

УЕФА ни постанова санкция и затваря Националния стадион

Това провокира остри реакции против УЕФА от страна на организациите Kick It Out, Футбола против расизма в Европа (FARE) и Професионалната футболна асоциация (PFA).

Според тях наказването на България е прекомерно леко за сходна неприемлива демонстрация по стадионите.

КАК МЕДИИТЕ НА ОСТРОВА ОПИСАХА МАЧА СНИМКИ

PFA изрази разочарованието си, че Дисциплинарната комисия на УЕФА не е наложила изключване на страната ни от присъединяване на Европейското състезание следващата година, което счита, че ще бъде съответна мярка против расизма. PFA добави, че в комисията на УЕФА сега няма чернокожи, азиатци или представители на други етнически малцинства, което е липса на разнообразие и може да повлияе при вземането на решения по въпроси, засягащи расата.

"Разнообразието на терена би трябвало да се отразява на всяко равнище на играта, а освен на полето ", приключват от PFA.

Българският футбол и неговият проблем с расизма

В коментар за БиБиСи Джордж Райт написа, че

"маймунските песнопения и нацистките поздрави от почитатели в България шокираха доста от тези, които гледаха мача с Англия в София в понеделник вечер, само че те не бяха може би изцяло изненадващи.

От години българският футбол е малтретиран от расизъм на стадионите си.

През 2011 година Българският футболен съюз (БФС) бе санкциониран, откакто футболистите на Англия Ашли Йънг, Ашли Коул и Тио Уолкът бяха подложени на расистка корист от почитателите по време на квалификацията за Европейско състезание.

На 20 април 2013 година , по средата на мач, почитателите на Левски София развяха знаме, пожелавайки на Адолф Хитлер цветущ рожден ден.

И предходната година клубът беше санкциониран, откакто фотосите от финала на купата на България демонстрираха дете, което прави нацистки привет, дружно с друго със свастика на гърдите си.

Докато мнозина бързаха да посочат, че казусът не е единствено български - топ лиги са изправени пред кавги, включващи расизъм в не толкоз далечното минало, в това число британската Висша лига – този проблем е един от най-лошите в Европа.

ГДБОП нахлу в офисите на „ Българския футболен съюз”

Привикаха английския дипломат в Министерство на външните работи

Колко огромен проблем е расизмът в българския футбол?

"Говорих с някои от елементарните футболни почитатели и те се срамят от протичащото се, тъй като това е имиджът на страната. ", сподели Яна Пеловска, българска журналистка, работеща в София.

Въпреки очевидните образци за расизъм в българската лига, госпожа Пеловска съобщи, че множеството от най-тежките злоупотреби са присъщи за интернационалната сцена.

"Футболното семейство би трябвало да води война против расистите “, сподели тя.

Хардкор почитатели на клубове като ЦСКА София са й споделили, че не биха злоупотребили на расова основа с локалните опозиционни тимове, защото имат лични чернокожи играчи.

"Сложно е. Не мога да кажа, че това расистко скандиране е обикновено в българските мачове ", сподели Пеловска.

Камен Алипиев, състезателен кореспондент със седалище в София, сподели, че има по-широки публични проблеми, само че расизмът към момента е проблем измежду българските почитатели.

"Имаме проблеми с връзката с нашите роми в региона, с бежанците, идващи от Азия и Африка... тъй че може би от време на време звучи като обикновено. "

Феновете "не могат да си показват, че са расисти ", изясни той.

Тихомир Безлов и доктор Атанас Русев, откриватели от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), в София, считат, че държанието не е обусловено единствено от расистки настройки, само че и от финансови ползи.

Някои последователи с история на расистко държание изнудват клубовете за пари, с цел да спрат, споделят те.

Борисов: Борис Джонсън има най-хубави усеща към нашата страна

Радев за БФС: Недопустима интервенция

Кои са хулиганите на България?

През 2015 година ЦИД изготви отчет, озаглавен "Радикализация в България: закани и трендове ". Той документира необятно публикуван расизъм измежду футболните последователи на страната.

"Известен последовател на Левски изясни, че не обича афро-американците, турците и арабите, само че няма нищо срещу тъмнокожите футболисти на Левски ", се отбелязва в отчета.

Въпреки че "скинхедс, споделящи расистки възгледи, бяха доста известни във фракциите на ЦСКА ", в отчета се споделя, че тяхното въздействие е понижено, частично поради намесите на водача Росен Петров.

Изследователите на ЦИД - господин Алипиев и българският кореспондент Момчил Инджов, обявиха пред Би Би Си, че подозират, че има връзки сред някои футболни хулигани и крайнодесни националистически придвижвания.

Д-р Русев съобщи, че футболни хулигани са били мобилизирани по време на митинги и за нахлуване на ромски общности.

Г-н Инджов сподели, че има вяра, че доста от участниците в расистката корист в понеделник са част от SW99 - хулиганска секта, принадлежаща на Левски София - и сподели, че държанието им наподобява планувано.

Докато България се е сблъсквала с рецензии поради напъните си - или неналичието им - в битката против расизма във футбола в предишното, сцените в понеделник вечер наподобява са били взети по-сериозно.

Мачът бе спрян два пъти, а във вторник президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка.

Срамът в София - съществена тематика във Англия. Михайлов подаде оставка

Президентът на управителния орган на европейския футбол Уефа Александър Чеферин съобщи, че "футболното семейство и държавните управления " би трябвало да "водят война против расистите ".

"Имаше времена, не доста от дълго време, когато футболното семейство смяташе, че бичът на расизма е далечен спомен ", сподели господин Чеферин.

"Последните няколко години ни научиха, че сходно мислене в най-хубавия случай е било самодоволно ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР