Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната: Накъде е тръгнал Лукашенко? - Свят

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Лукашенко на път за Обединените арабски емирства и Зимбабве.
Пътуванията на беларуския водач в чужбина
са толкоз редки, че притеглят вниманието. Тук несъмнено не се броят честите му визити в Сочи и Москва, където го привиква Путин, това не е тъкмо чужбина за него. А в сряда, 25 януари, Александър Лукашенко отлетя за Обединените арабски емирства. Оттам ще замине за Зимбабве. Какво ще прави там? В Москва и прокремълският политолог Сергей Марков си задава този въпрос: Да не би да желае да заобиколи глобите? Да взе участие в секрети договаряния? Да си уреди място под слънцето за пенсия? Лукашенко изясни, че се интересува доста от напредъка на Емирствата в региона на… изкуствения разсъдък. Той също по този начин уточни, че може да " помогне " с каквото може в тази тенденция. И по тази причина отива там. Лукашенко също по този начин уточни, че Беларус има дългогодишно другарство със Зимбабве - страна, ръководена в продължение на съвсем тридесет години от диктатора Робърт Мугабе, и че е време и той да посети Хараре, С оглед на тези пояснения, версиите на Марков наподобяват много по правдоподобни.

Зеленски подписва противоречив закон за армията. Украинският президент най-сетне утвърди закон, признат с съвсем цялостно единогласие от Радата, който доста стяга наказванията за дезертиране, отвод от послушание, протест и пиене (наред с други) в редиците на армията по време на война и военни дейности. Съдилищата към този момент няма да могат да издават условни присъди за тези закононарушения. Този закон, признат по самодейност на главнокомандващия на армията военачалник Залужний, е остро подложен на критика от правозащитници, които считат, че той доста лимитира правата на военните. Петицията призоваваща за отпадането му, адресирана до президентството беше събрала повече от 25 000 подписа.

Зимна атака: кой ще тръгне пръв? Въпреки няколко горещи точки, измежду които Бахмут, няколко обитаеми места в Запорожска и Луганска област, украинският фронт наподобява е западнал в очакване на огромни зимни офанзиви. След като земите замръзнат те стават вероятни. От съветска страна сходна интервенция е обявявана няколко пъти. От украинска страна всичко ни навежда на мисълта, че сходни упоритости се отсрочват за пролетта, когато армията най-накрая ще получи по този начин мечтаните танкове, муниции и други оръжия, обещани от западните съдружници. Но фронтовата логичност е друга и може във всеки един миг да опровергае сходни прогнози. Готова ли е съветската войска за такава атака? Ще се задоволи ли украинската войска да пази позициите си? Нищо не го подсигурява. Мотивацията на бойците също не е за занемаряване. По този въпрос украинският войник има далечна, само че ясна цел: освобождението на окупираните територии на своята страна. Но съветският? Дали задачата му е да превземе Киев? За да завладее целия Донбас (както веднъж се чу да споделя Путин)? Или да се опита да си върне Херсон и Запорожката област? В кой миг войната ще завърши за него? Въпреки огневата мощност и численото си предимство неналичието на явен небосвод наподобява е главната уязвимост на съветската войска. Все отново има и вид че тази зима няма да се случи нищо изключително.

[Под лупа] Танкове, танкове и отново танкове.Но по кое време?

След седмици на полемики и пререкания със съдружниците си Германия най-сетне разгласи, че ще достави 14 танка Leopard 2 на Украйна в поддръжка в битката ѝ против Русия. Също по този начин държавното управление на Олаф Шолц ще разреши на страните които желаят да доставят на Киев този вид немски танкове на въоръжение в техните армии - в Берлин към този момент е получено такова искане от Полша.

В сряда, 25 януари, немският канцлер съобщи пред Бундестага, че методът, по който е работила Германия е " верен ". Постъпихме вярно, като " не оставихме някой различен да взема решение вместо нас ". Нашият принцип е " съдействие " и " съвещания ", акцентира Олаф Шолц, който настоя, че този принцип ще продължи да се ползва и в бъдеще.

Затова Германия усилва помощта си за Украйна, само че не е сама. Това, което Олаф Шолц предложи преди време, а точно Съединени американски щати да създадат първата стъпка, като предадат танкове " Ейбрамс ", с цел да може Берлин да ги последва със своите " Леопарди ", най-сетне се случва. Американците в действителност ще доставят " Ейбрамс " на украинските въоръжени сили.
Освен това и други европейски страни ще доставят танкове Леопард на Украйна. Общо европейците ще образуват два батальона от по 40 танка. Един батальон ще бъде образуван от Германия, Испания, Финландия и Нидерландия, а вторият - от Полша и Норвегия. Трети батальон би трябвало да бъде образуван от Съединени американски щати с към 30 танка " Ейбрамс ".

Берлин съобщи, че танковете " Леопард ", взети от запасите на Бундесвера, могат да бъдат доставени до края на март, а образованието на украинските бойци ще стартира скоро на немска територия.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и английският министър-председател Риши Сунак би трябвало да се срещнат в сряда вечерта (25 януари), с цел да координират дейностите си. Обединеното кралство към този момент разгласи изпращането на танкове Challenger 2 за Украйна, а Франция бе помолена да даде танкове Leclerc.

Но по кое време Киев може да чака да получи тези нови оръжия? Ако се има вяра на държавното управление на Шолц, 14-те танка Leopard на Бундесвера могат да дойдат относително бързо, само че идването на танковете Abrams в Украйна може да отнеме месеци.

Можете

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР