Свободните офис площи в София през второто тримесечие се увеличават.

...
Свободните офис площи в София през второто тримесечие се увеличават.
Коментари Харесай

Прaзните офиси в София се увеличават през второто тримесечие

Свободните офис площи в София през второто тримесечие се усилват. Причината е появяването на нови здания, както и забавянето на темповете на асимилиране на към този момент съществуващите на пазара. През обсъждания интервал празните офиси в столицата доближават 16.6% спрямо началото на годината, сочат данни от последния отчет на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton.

Значителна част от наемната интензивност се пада на подновяванията на съществуващи контракти, като IT и BPO секторите резервират най-голям дял от покупко-продажбите. Там е и най-отчетливата наклонност за оптимизация на площите поради хибридната работа на чиновниците – част от фирмите възобновяват договорите си или се реалокират на по-малка повърхност.

През последните 3 месеца пазарът демонстрира относителна непоклатимост и предвидимост, въпреки и при ниски равнища на наемна интензивност и по-бавно протичащи се покупко-продажби. Хибридният метод на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък размер на пазара по отношение на предходните интервали ”, разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник на Cushman & Wakefield Forton.

Но той регистрира, че има компании, чиито чиновници са работили напълно от у дома през последните години и сега се завръщат в офис постройките. Макар и този вид наематели да имат дребен процентен дял от пазара, не е изключено тази наклонност да се ускори през идващите тримесечия.

От компанията регистрират тренд, при който растящи компании напущат коуъркинг пространствата и наемат офис повърхност в същата постройка или регион. В резултат на това нараства делът на офис постройките, които включват сервизирани и споделени пространства в микса си от площи, точно за да предложат повече еластичност на наемателите си и да привлекат растящи компании.

Наблюдаваме и нахлуване на нови компании в България, както и интензивност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неизбежно попадат в техния профил и ползата към такива пространства стабилно пораства ", посочва Йоанна Димитрова, зам.-мениджър " Офис площи " в Cushman&Wakefield Forton.

В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София са надминали 60 000 кв. м и има поръчки за отваряне на нови.

Обемът на офис постройките в развой на създаване остава подобен с предходните тримесечия – към 190 000 кв. м, сочат още данните на Forton. Не са стартирани нови планове с огромна площ, a завършваните през последните месеци са релативно дребни.

През второто тримесечие се приключват малко над 11 000 кв. м нови площи. Общият размер на предлаганите на пазара офиси нараства от 2.267 млн. кв. м до 2.279 млн. кв. м. Подписаните и възобновени през второто тримесечие наемни контракти са за близо 34 000 кв. м по отношение на 41 000 кв. м за същия интервал на миналата година.

Наемните равнища се задържат постоянни след растежа при започване на годината. В момента първокласните местоположения в централната част на София се отдават за 16 евро/кв. м, до момента в който цените в офис постройките по продължение на огромните булеварди варират сред 12 и 15 евро/кв. м.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР