Свободните жилища в завършени комплекси в София намаляват незначително от

...
Свободните жилища в завършени комплекси в София намаляват незначително от
Коментари Харесай

Колко струва жилище в затворен комплекс в София

Свободните жилища в приключени комплекси в София понижават нищожно от 3% на 2% от общия размер. Въпреки повишаването на предлагането, обрисува се наклонност на дефицит на жилища в сегмента.

Това демонстрира изследване на Colliers на пазара на недвижими парцели през първото тримесечие на 2022 година

Предлагането приблизително висок и висок клас жилища записва 3% растеж по отношение на края на 2021 година и доближава 13 100 жилищни единици. Броят на жилищата в стадий на строителство нараства с 9% и доближава 3 460 жилищни единици.

Средните  стойности на продажбите с включен Данък добавена стойност и паркомясто са сред 180 000 – 300 000 евро за жилища и 320 000 – 486 000 евро за къщи.

Наемите се задържат сред 950 – 1 600 евро с Данък добавена стойност на месец за апартамент, а за къща стартират от 2 000 евро.

Предизвикателствата пред пазара през 2022 година няма да са малко, споделят специалистите от компанията. Според тях войната в Украйна към този момент води до усложнения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в доста покачване в цените на строителните материали.

Трудно се намира двустаен в София под 100 000 евро

Очакваме закъснение на осъществяването или задържане на старта на някои планове, поради дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям напън върху себестойността на парцелите, в резултат на покачването на строителния разход, като това в някои случаи продажби при залаганите досега цени става нерентабилно.
 istock istock
Като цяло, в сегашната обстановка е извънредно мъчно да се вършат прогнози, само че несъмнено чакаме повече нерешителност от всички пазарни субекти, безапелационни са специалистите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР