Свободни хора сме; дали сме и хора на честта: 1.

...
Свободни хора сме; дали сме и хора на честта: 1.
Коментари Харесай

Свободни хора сме, дали сме и хора на честта

Свободни хора сме; дали сме и хора на достойнството:
1. Свободни сме, живеем в релативно демократична страна, има публичност, има различни отзиви и никой не попречва тяхното огласяване; изненадващо, само че има и чуваемост.
2. Днес Радев като един свободен човек похарчи втория си мандат. Никакъв нюх, никаква задача, никакво възприятие: стартира от речта на Нова година, когато изясни на празнуващите в какъв тъмен свят живеем, и стигна до дъното да изяснява какъв брой пари дарила жена му и да командва кръгом на депутатите.
3. И опозицията е свободна да си остане за доста дълго опозиция; с такова празнодумство с надълбоко празни обществени клишета и истерично дране по властта
4. И медиите са свободни, с изключение на трима публицисти (имената давам на лични), и некомпетентни: по какъв начин не можаха да специализират по един човек в ресора на здравето
5. И щабът е свободен да се пилее в детайлности: работа ли е на генерала да оповестява хрониката на умрелите?!  Работата му е да обезпечи читава храна на лекарите си, а и на болните си. Работа ли е на основния хигиеничен контрольор и началника на референтната лаборатория да се мотаят по пазарите и да предлагат да не се киха върху великденските козунаци?!
6. И доцент Мангъров е на път свободно да похарчи остатъка от достолепието си; в този момент остава свободно да каже, че: а) детското инфекциозно поделение остана отвън основното течение на събитията; б) след две грипни епидемии и една на коронавирус -19, частната му лаборатория закъсва - не може да върви на домашни визити, с което губи Х лв. на посещаване (подробности на лични)
7. И едни обществени персони са свободни да попиляват ореола си (напр. като настояват, че RT-PCR тестванията са неточни)
8. И други обществени персони са свободни да изгубят интелектуалния си свръхстатус и да се трансфорат в мрачни проповедници на днешната пропаст и утрешната международна покруса.
8. И трети свободни обществени персони безгрижно се втурват да изясняват на света как бедствието дава рамо на властта за нарушение правата на индивида, за разтягане към тирания и тормоз над малцинствата, както и за всякаква друга форма на произвол.
9. И всякакви други уважавани рационални свободни хора, които непринудено и с отслабена връзка с основния мозък - с наслада или отвращение - споделят прокобите, рецензиите, другите възможности, недомислията и слуховете на всички изредени нагоре.
10. Но единствено лекарите са само фактически свободни. Тези от докторите, които избират да не слушат президента, опозицията, различните водачи на здравно мнение, мрачните проповедници, свободолюбивите анархисти, огорчените бизнесмени, некомпетентните медии, избират даже да не гледат брифингите на щаба и политическия спектакъл на премиера. Знаят, че да си на страната на силата, не е избор. Знаят още, че не е избор и да си на страната на неистовата опозиция -  била полититическа, била експертна, била на свободно плаващи интелектуални шамандури. Избор е да застанеш с очите, лицето, ръцете и цялото си създание против бедствието.

Честит избор. Честит празник. Идва от " чест " и е противоположно на безчестието.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР