Свободата на медиите в Гърция отбелязва сериозно отстъпление през 2021

...
Свободата на медиите в Гърция отбелязва сериозно отстъпление през 2021
Коментари Харесай

Гърция е на последно място в ЕС по свобода на медиите

Свободата на медиите в Гърция отбелязва съществено оттегляне през 2021 и 2022 година, като публицистите постоянно са възпрепятствани да отразяват проблеми от миграцията до COVID-19. Това се споделя в отчет на интернационалната организация " Репортери без граници ", оповестен през днешния ден на уеб страницата ѝ. В отчета особено се отбелязва убийството на престъпния репортер-ветеран Йоргос Карайваз през април 2021 година, което остава неразкрито макар обещанието на държавното управление за бързо следствие.

В класацията за една година Гърция спада от 70-о на 108-о място, а показателят на медийната независимост понижава от 70,99 на 55,52 точки (от 100 възможни).

В отчета се показва, че в Гърция съществуват няколко огромни частни медийни групи, които съжителстват с многочислени осведомителни уеб сайтове, което основава фрагментиран медиен пейзаж. Повечето медии обаче са благосъстоятелност на няколко лица, които развиват активност в строго контролирани стопански сфери и имат тесни връзки с политическия хайлайф. Освен това държавният представител дава отговор за контрола над публичните медии, което подкопава публицистичната им самостоятелност.

Скорошни промени в наказателния кодекс, признати с аргумента за битка с пандемията от COVID-19, плануват непропорционални ограничавания на медийната независимост с неразбираема правна основа, се споделя в отчета, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР