Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата

...
Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите достижения на нашата
Коментари Харесай

Радев от Рим: Свободата, демокрацията и човешките права са нашият морален компас, който трябва да следваме във времена на изпитания

Свободата, демокрацията и човешките права са най-висшите постижения на нашата цивилизация, за които генерации са вложили старания и би трябвало да бъдат защитавани всеки ден. Те са и нашият честен компас, който би трябвало да следваме във времена на тествания. Това съобщи президентът Румен Радев по време на присъединяване си в церемонията по откриването на офис в Рим на Европейската организация за обществено право (EPLO). Държавният глава е на посещаване във Ватикана и Италианската република, където управлява българската делегация, която по традиция е одобрявана на визита от главата на Римокатолическата черква във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май. На форума на Европейската организация за обществено право българският държавен глава бе посрещнат от своя италиански сътрудник Серджо Матарела. В събитието взе участие и президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу.

Румен Радев уточни, че провокациите пред Европейския съюз, свързани с растяща неустановеност и бързи промени, подлагат на тестване полезностите на обединена Европа, водят до песимизъм измежду жителите на страните членки и подкопават конкурентоспособността на стопанските системи. Затова, по думите му, е належащо европейското право и националните регулации да бъдат дейно приспособени към актуалните провокации, само че решенията за това да не бъдат прибързани, а добре премислени, рационални и обективни.

Президентът даде образец с политиката по незаконната миграция, която се явява предизвикателство за страни с външни за Европейския съюз граници като България и Италия. " От една страна европейските жители, обществените системи, стопанските системи и даже културата би трябвало да бъдат защитавани, само че въпреки това би трябвало да се съблюдават човешките права и да се оказва помощ на всеки човек в потребност “, уточни президентът. Той открои смисъла на неотдавна признатия от Европейския съвет Пакт за миграцията и убежището, чиято успеваемост обаче занапред следва да стане ясна.

Политиката на Европейския съюз във връзка с климатичните промени също бе във фокуса на изявлението на президента по време на форума. Румен Радев изрази позицията си, че за прехода към нисковъглеродна стопанска система е нужен уравновесен метод, при който да не се ползват прибързани решения и от него да не пострадат стопанските системи, обществените системи и конкурентоспособността на страните членки.

Българският държавен глава открои ролята на културното завещание като сплотяващ фактор сред страните в Европа като България и Италия. Той уточни, че в утрешния ден му следва визита при папа Франциск, както и визити в базиликата " Сан Клементе “, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, и където е заровен Св. Кирил. Държавният глава ще посети в утрешния ден и друго, обвързвано с България място в Рим – базиликата " Санта Мария Маджоре “, където през IX век папа Адриан II благославя българската писменост.

EPLO е интернационална организация, основана през 2007 година в Атина, Гърция, отдадена на основаването и разпространяването на познания в региона на общественото право и ръководството, националното и европейско обществено право, правата на индивида и правото на околната среда и поощряване на демократичните полезности. Към днешна дата тя е създала, провела, насърчила и подкрепила повече от 200 просветителни, проучвателен, обучителни и институционални действия и е предоставила помощ на демократични институции допълнително от 70 страни. За да реализира своите цели, EPLO, която поддържа офиси в целия свят, предизвиква съдействието с други институции, организации и органи, по-специално в границите на системата на Организацията на обединените народи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР