Свищов. Шестото поред Национално ученическо състезание по Митнически и данъчен

...
Свищов. Шестото поред Национално ученическо състезание по Митнически и данъчен
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанска академия „Д. А. Ценов” проведе поредно Национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол” в Пловдив

Свищов. Шестото подред Национално ученическо съревнование по „ Митнически и данъчен надзор ” бе извършено на 22 февруари 2019 година в град Пловдив с хазаин Националната комерсиална гимназия. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” - Свищов . Организатор на мероприятието бе катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” към Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов, подкрепена от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В конкуренцията се включиха 52 дванадесетокласници от училището-домакин и от Професионална гимназия по стопанска система и мениджмънт – гр. Пазарджик.
При разкриване на надпреварата, одобрение към участниците насочи доцент доктор Момчил Антов, представител на катедрата – уредник. Той моли към средношколците да покажат добитите от тях познания и да показват такива умения и креативност при решение на спортния проблем, с които оптимално да затруднят журито при установяване на най-хубавите. Доц. Антов благодари на домакините за основаната организация и обезпечени условия за осъществяване на националното съревнование.
Участващите в ученическата конкуренция средношколци бяха разпределени в 13 тима, образувани на инцидентен принцип, като във всеки тим имаше представители и от двете учебни заведения. Доц. Антов обясни регламента и квалифицирания за надпреварата проблем. В качеството на ментори на всички екипи бяха студенти I-ви курс от компетентност „ Стопански и финансов надзор ” в свищовската академия – Стефани Спасова и Милена Иванова, които през предходната година участваха в същото съревнование и аплайваха в Стопанска академия с получените документи.
Учениците бяха сложени в работна среда, оптимално близка до действителната, и се превъплътиха в функциите на митнически и данъчни инспектори. В предоставеното им задание те трябваше да създадат инспекция на осъществени икономически интервенции от страна на дадена българска компания. Въз основа на подхванатите от тях контролни дейности, екипите откриха редица несъответствия в завършените документи, като част от тях класифицираха като механически неточности, а останалите като нарушавания на митническото или данъчното законодателство, за които дефинираха типа и размерите на наложените административни наказания на проверяваната компания.
Решенията на спортните задачи оцениха университетските преподаватели доцент доктор Момчил Антов и гл. ас. доктор Жельо Желев. Най-добре представилите се три тима бяха отличени със специфични награди.
Специалната премия на Ректора на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов получи тимът в състав Йоанна Димова, Симона Атанасчикова и Кръстьо Лапков от НТГ – Пловдив, и Ася Стоянова от ПГИМ – Пазарджик. Със специфичната премия на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ” към СА „ Д. А. Ценов ” бяха отличени Надежда Ненкова и Петя Танковска от НТГ – Пловдив, Виолета Ковачева и Искра Перничева от ПГИМ – Пазарджик. Специалната премия на Национална организация на митническите сътрудници (НОМА) получи тимът на Габриела Костадинова и Петя Шанкова от НТГ – Пловдив, Полина Богданова и Георги Гидиков от ПГИМ – Пазарджик.
Общото усещане, което показа журито бе, че образованието и подготовката на учениците по митнически и данъчен надзор е на високо равнище, което е причина за бъдещото им положително професионално развиване в региона на финансовия надзор.
След награждаването на спечелилите в надпреварата, доцент доктор Момчил Антов показа пред участниците просветителното портфолио на Стопанска академия. Говорейки за методите и периодите за кандидатстване в свищовското висше учебно заведение, той акцентира, че с получения от надпреварата документ всеки възпитаник може да бъде признат за студент по първа мечтана компетентност в постоянна форма на образование.
В рамките на надпреварата се организира и работна среща сред учителите от двете междинни учебни заведения, преподаващи митнически и данъчен надзор, и присъстващите преподаватели от Стопанска академия. На нея бяха разисквани съответни въпроси по отношение на преподаваните в профилираните гимназии дисциплини от това направление, както и бъдещи благоприятни условия за съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР