Свищов. Посещение на студенти от Стопанска академия в реална работна

...
Свищов. Посещение на студенти от Стопанска академия в реална работна
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанската академия в Свищов организира посещение на студенти във фермата на успешен млад агропредприемач

Свищов. Посещение на студенти от Стопанска академия в действителна работна среда провежда катедра „ Аграрна стопанска система ”, като част от плануваните събития в научния календар на катедра. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Д. А. Ценов " . Студенти от компетентност „ Аграрна стопанска система ” и магистърска стратегия „ Агробизнес ” посетиха овцевъдната плантация в с. Петърница, област Плевен, притежател на която е 37-годишната Галина Мирчева – квалифициран магистър по „ Агробизнес ” и отлична специализантка по биоземеделие на свищовското висше учебно заведение. Стопанството на Галина Мирчева е добър образец за сполучлива предприемаческа самодейност в една предпочитана за българската стопанска система област, а точно селското стопанство. Тя е включена в изданието на Асоциацията на земеделските производители в България по план „ GAP – HOT SPOT ” за 2018 година, като един от съумелите родни фермери.
Преди обиколката на терен, Галина Мирчева срещна свищовските студенти и докторантите към катедра „ Аграрна стопанска система ” с историята на нейната плантация. Тя показа, че през 2005 година дружно със брачна половинка си се прибират от Испания и вземат решение за вложение на спестените пари от чужбина в земеделие. Поетапно закупуват земя, техника и икономически здания, а след няколко години включват в активността си и отглеждане на животни, по-точно овцевъдство, като през 2012 година основават овцефермата. „ Регистрирах се като аграрни производител и стартирах със 250 овце от породата Плевенска черноглава. На идната година аплайвах с план за 430 000 лева по Мярка 121 „ Модернизиране на земеделските стопанства ” от програмен интервал 2007-2013 година Бях утвърдена и финансирана със 60% за закупуване на съвременна доилна зала, мини товарач и сламопреса. Днес овцете са към този момент 814 бр., от 3 години насам се прави кръстоска със порода Асаф с цел да се реализиран по-високи количества на млеконадоя ”, описа Галина Мирчева.
Студентите разгледаха пространства с осъвременено хранене и доене посредством пътечни ленти и миксер за разбъркване на всички типове фуражи. Възпитаничката на Стопанска академия им изясни, че е наела 4000 дка. ливади и 600 дка земеделска земя, а модернизирането е довело до понижаване на потребността от работна ръка. В момента има наети 5 индивида, които по думите на Галина Мирчева, са изцяло задоволителни за целият цикъл на работа. По време на визитата се организира оживена полемика по отношение на компликациите и проблемите в бранша. На всички въпроси, които зададоха студентите, Галина Мирчева отговаряше с усмивка и показа, че черпи своята мощ и сила от фамилията си. „ Между всичко това, което успяхме да разработим със брачна половинка ми, аз съм и горда майка на четири дечица, на които желая да послужвам за образец. Дори с това, че късно записах и приключих своето висше обучение и не преставам да изучавам, тъй като то е неизменима част от това, което следва в живота. Всичко, което съумях да усвоя като познания по специалността си, бе доста потребно и настоящо за сферата, в която работя. С годините научих и един доста значим за мен урок – човек би трябвало да бъде твърдоглав и да не се отхвърля от задачите си, да има фантазия и да я следва макар компликациите ”, сподели пред студентите собственичката на фермата. Тя моли към младежите да посрещат с позитивизъм даже и проблемите, тъй като те също са част от пътя към триумфа и са опция за това, човек да се бори, да преодолява и да продължава още по-силен и по-уверен.
Коментирайки бъдещото развиване на фермата и възможното затваряне на цикъла земя-животни-краен артикул, студентите научиха от Галина Мирчева, че преправка на личен артикул, като всяка нова стъпка, изисква време и нови вложения. „ От тази година стартирах целогодишно доене, което изисква добре премислен и модернизиран цикъл на развъждане на самите животни. В стадий, когато това стане една сполучливо работеща техника и стартира да носи положителни доходи, ще мислим и за затваряне на цикъла с краен артикул ”, разясни още Галина Мирчева.
Ръководителят на катедра „ Аграрна стопанска система ” – доцент доктор Марина Николова благодари на собственичката на фермата, от името на преподавателския екип и на студентите, за предоставената опция на младежите да се допрян до действителната работна среда в модерна плантация и да видят на процедура по какъв начин се ползват добити познания и умения от образованието им по определената от тях компетентност. „ Галина Мирчева е горделивост за катедрата, освен като сполучлив агропредприемач, само че и като предизвикателство за младите бизнесмени, за образуването на ново отношение на обществото към мултифункционалната роля на земеделието и даването на редица богатства от неговото развиване ”, акцентира доцент Николова.
Като грижовна стопанска на огромна овцеферма, Галина Мирчева почерпи гостите с домашно приготвени баница, кекс и мляко.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР