Свищов. Кръгла маса на тема Индустрия 4.0 организира катедра Индустриален

...
Свищов. Кръгла маса на тема Индустрия 4.0 организира катедра Индустриален
Коментари Харесай

Велико Търново: Студенти и преподаватели от Стопанска академия в Свищов дискутираха на кръгла маса концепцията „Индустрия 4.0”

Свищов. Кръгла маса на тематика „ Индустрия 4.0 ” провежда катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество ” при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия . В научния конгрес, който се организира в образователната база в с. Орешак, участваха 51 преподаватели и докторанти от катедрата, студенти от III и IV курс, учащи се в компетентност „ Индустриална бизнес стопанска система ”.
Ръководителят на катедрата – доцент доктор Искра Пантелеева, откри кръглата маса и пожела на участниците ползотворна полемика. Гл. ас. доктор Емил Николов направи къс обзор на историческото развиване на промишлеността от позиция на трансформациите и индустриалните революции, като сложи акцент върху „ Индустрия 4.0 ”. Представена бе същността на концепцията като сплотяваща промишленото произвеждане с модерната осведомителна и информационна техника, и пораждаща промени на пазара на труда, в виталната среда, политическата система, технологиите и идентичността на индивида. Разгледани бяха кибер-физичните системи, интернет на нещата и изчисленията в облак, като съществени съставни елементи на модела „ Индустрия 4.0 ”, посредством които се сплотяват процеси, хора, машини, съоръжение, логистични системи и артикули, и се основават благоприятни условия за потребление на интелигентни, свързани, вградени и цифрово интегрирани системи, подпомагащи в огромна степен автоматизирането и самостоятелното ръководство на индустриалните процеси.
По време на кръглата маса бяха коментирани изгодите, които „ Индустрия 4.0 ” дава за обособените предприятия и стопанската система в териториален, отраслов и народен проект, на база промишлен „ интернет на нещата “, симулации, добавена/виртуална действителност (VR/AR), самостоятелни роботи, облачни технологии (Cloud Computing), киберсигурност, триизмерно/адитивно печатане (3D Printing), хоризонтална и отвесна систематична интеграция, разбори в огромни осведомителни масиви (Big Data), изкуствен интелект и когнитивни системи, машинно самообразование, интелигентни мобилни приложения (Мobile Applications), блокчейн технологии, цифрови платформи и други. Според участниците във форума, измежду позитивите на концепцията са: виртуално създаване и тестване на продуктите; по-бързо, гъвкаво и дейно производство; самостоятелен метод към клиента; генериране на капацитет за основаване на стойност посредством предложение на нови услуги; самоорганизиращи се предприятия и други Идентифицирани бяха и евентуалните рискове, свързани най-много със загубата на работни места, проблемите на пазара на труда и отрицателните обществени последствия. Студентите показаха свое виждане за положението на стопанската система в страната ни, опциите да се осъществя концепцията в българската промишленост, бъдещите изгоди и евентуалните опасности в стопански, обществен и екологичен аспект.
В рамките на кръглата маса бе излъчена спонтанна новинарска емисия, отразяваща събитието, с водещи студентите Юксел Ибрямов и Ана Петкова. Сключен бе и меморандум за съдействие сред катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество ” при Стопанска академия и „ Бетонекс – Бакалов ” ЕООД – гр. Троян.
В края на кръглата маса бяха направени съответните систематизирания и заключения по отношение на параметрите на научните проучвания, държанието на бизнеса и ролята на държавните институции за постигането на икономическо развиване посредством „ Индустрия 4.0 ” при рационална обществена цена за обществото.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР