Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните

...
Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните
Коментари Харесай

Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните 3 месеца

Свинското месо у нас е поскъпнало със 7,5% през последните 3 месеца, сочат данни на платформата на икономическото министерство за цените на пазара. От Министерството на земеделието разясниха, че всяко лято цените на свинското скачат и в тази ситуация спекулата е изключена.

Проверката по столичните магазини през днешния ден сподели, че цената на свинския котлет с кост е 10,80 лв. за кг, свинският бут без кост е 11,60 лв., а свинският врат без кост 15,90 лв.. Тези цени на свинското са с близо 7,5% по-високи спрямо началото на лятото.



По-високите цени са усетени от потребителите, по тази причина някои са понижили потреблението:

- При състояние, че лятото потреблението му е понижена, това е малко необичайно. Това не е просто елементарна пазарна регулация.

- Вдигат се цените и на другите меса, освен на свинското.

- Скъпо ми е свинското, по тази причина закупувам по 300-400 грама.

След днешния Консултативен съвет по месото, от земеделското министерство оповестиха тревожни данни - поради ниските приходи доста фермери затварят стопанствата.

" Земеделски производители, които приключват работата си във фермите и ги унищожават, те не остават в България, а отпътуват в чужбина. Ето това е най-страшното, което всички би трябвало да проумеем ", сподели Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.

Министърът отхвърли да има далавера с цените на свинското:

" Невъзможно е да има далавера с цените на свинското у нас. Почти всяка година през лятото те се усилват. Има задоволително справедливи аргументи за това, а те са, че по-скъпа е електрическата енергия, горивата, заплатите също. "

" Лятото постоянно се търси повече месо поради туристическия сезон. В същото време има по-нисък приръст на животните поради горещините. Това е нормална причина за завишаване на цените, само че тази година се сблъскваме и с един различен феномен, който стартира още предходната година - внезапно се подвигнаха цените на зърното и на фуражите и това докара до големи загуби от страна на стопаните ", изясни Цветан Илиев, Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България.

Как ще се движат цените на свинското до края на годината?

Жътвата у нас е към края си, има задоволително зърно. Затова, съгласно специалистите, се чака намаление на цените на фуражите. Прогнозата на министър Кирил Вътев е, че до есента или най-късно до края на годината цените на свинското месо у нас ще паднат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР