Свинекомплекс замърси за пореден път три реки в Пазарджишко. Нерегламентирано

...
Свинекомплекс замърси за пореден път три реки в Пазарджишко. Нерегламентирано
Коментари Харесай

Свинекомплексът в Априлци отново замърси три реки

Свинекомплекс замърси за следващ път три реки в Пазарджишко. Нерегламентирано изпускане на отпадъчни води в река Елшишка от свинекомплекс в Априлци е предизвикало замърсяване и смяна в цвета на водите на реките Елшишка, Тополница и Марица през вчерашния ден. Това откри инспекцията на специалисти на РИОСВ-Пазарджик, Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ (БДИБР) и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Проверката е осъществена след сигнал в късния следобяд на 14 май от тел. 112, че река Марица, в региона на Акумулаторния цех в Пазарджик е с черно-кафяво оцветяване. Oглед на поречията на р. Марица, р. Тополница и р. Елшишка откри смяна в цвета, характерно запенване и локализира източника – свинекомплексът на „ Свиком ”АД в Априлци. Проверката установи приключване на отпадъчни води от нерегламентирана връзка в река Елшишка през земно-насипните лагуни на свинекомплекса.

На виновните лица са дадени наставления за неотложно прекратяване приключването на отпадъчни води. За това нарушаване РИОСВ-Пазарджик ще предприеме административно-наказателни ограничения по Закона за запазване на околната среда (ЗООС). Взети са водни проби от три мониторингови точки по течението на реките Елшишка, Тополница и Марица. Резултатите ще бъдат оповестени на уеб страницата на БДИБР.

В началото на пролетта риболовци алармираха за  мъртва риба заради замърсяване на водите от свинекомплекса в  Априлци, благосъстоятелност на акционерното сдружение “ Свиком “.  Въдичарите пипат до когаще продължава това. Налага се санкция, тя се заплаща и още веднъж се изливат боклуци в реката. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР