Свиленград. 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни, са

...
Свиленград. 23-ма чужденци, опитали нелегално да преминат границата ни, са
Коментари Харесай

МВР: Задържаните 23-ма нелегални мигранти са пътували в специално изграден тайник в ТИР, управляван от 59-годишен българин

Свиленград. 23-ма чужденци, пробвали незаконно да преминат границата ни, са арестувани от граничните чиновници. Те са пътували в особено построен тайник в ТИР, ръководен от 59-годишен българин. Той е арестуван, с решение на прокуратурата следва удължение на периода му за задържане до 72 часа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи . Вчера към 08.10 часа на българо-гръцка граница е спрян тир с българска регистрация, ръководен от 59-годишен български жител. От направената инспекция са открити признаци, по които направихме извода, че може би вътре има хора, изясни на брифинг шефът на Главна дирекция " Гранична полиция " гл. комисар Светлан Кичиков. " За да не го ревизираме на пътя, товарният автомобил бе съпроводен до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко челник ". При осъществената щателна инспекция, в транспортното средство установихме 23-ма чужденци, самоопределили се като жители на Афганистан и Пакистан. Категорично е изяснено, че те са минали пешком българо-гръцката зелена граница и са натоварени в зоната на отговорност на ГПУ - Ивайловград ", уточни също гл. комисар Кичиков. От извършените първични беседи с тях излиза наяве, че дестинацията им е Западна Европа, всички са заявили, че са си платили с цел да стигнат до Франция. Главен комисар Светлан Кичиков посочи, че незаконните мигранти не се пътували в обща част на камиона, а в специфичен тайник, построен под тавана с размери на към 50 см.
Той уточни, че въз основата на направения разбор за обстановката в Гърция, са стартирани дейности на българо-гръцката граница. Транспортните средства се ревизират, а сътрудниците са подготвени, с цел да вършат преценка дали в тях се транспортират хора. В случая за установяването е употребен рентген от митници. Мария Кирилова, изпълняващия функционалностите на областен прокурор на РП-Свиленград, добави, че по случая има формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 281 алинея 2 т. 1 и 5 във вр. с ал 1 от Наказателен кодекс, под управлението на прокуратурата не престават процесуално-следствените дейности. По думите й, някои от чужденците са показали, че са платили към 1600 евро на каналджията в Турция. Водачът на тира е арестуван в границите на 24 часа, следва удължение на периода му за задържане до 72 часа. Той е осъждан няколкократно за обири, от преди 15 дни против него има висящо произвеждане за контрабанда на ГПУ-Капитан Андреево. Прокурор Кирилова изясни, че против него ще бъде импортирано искане за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража. По думите й арестуваните чужденци действително са направили нарушаване на държавната ни граница и материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура Ивайловград за взимане на отношение.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР