Свикнали сме да възприемаме приложенията на смартфоните за нещо обикновено

...
Свикнали сме да възприемаме приложенията на смартфоните за нещо обикновено
Коментари Харесай

Удивителни случаи, когато Google maps спасява човешки животи

Свикнали сме да възприемаме приложенията на смарт телефоните за нещо нормално и всеки ден ги използваме. Гугъл map не прави изключение. С него търсим улици, магазини, заведения, избираме си туристически дестинации и в действителност е потребно приложение.

Но надали сме се замисляли, че в рискови обстановки Google мапс може да избави човешки живот.

Похищението на един предприемач


Сандер Кокелар, белгийски предприемач,  бил отвлечен от някогашен чиновник на компанията. Похитителят решил да вземе за пленник скъпия помощник за откуп, тъй като началникът му дължал огромна сума.

Обаче съобразителният Сандер съумял да скрие смарт телефона си, и когато похитителят не го гледал, изпратил своето местонахождение на шефа си, посредством Гугъл. Два часа по-късно мъжът бил избавен, а похитителят задържан.

Изгубеното момче


5-годишният Сару от затънтена индийска провинция се изгубил на железопътна гара и не можел да си спомни името на селото, където живеел, нито знаел по какъв начин да се върне вкъщи, тъй като не си спомнял пътя. Момчето попаднало в подслон и било осиновено от двойка в Австралия. Когато пораснал,  внезапно си спомнил, че не е роден в града, където се намирал приютът, и изискал да откри родителите си. Той употребявал Гугъл maps и намерил родното си място и фамилията си.

По неговия случай е сниман кино лентата „ Лъвът “ – номиниран и притежател на доста влиятелни кино награди, в това число „ Оскар “.

Отвлечено дете се завръща у дома, употребявайки карти на Гугъл


Преди повече от 23 години, 5-годишният Луо Гонг на път за детска градина в провинция Сичуан в Китай, бил похитен и отведен на 1500 километра на югоизток.

Момчето не знаело противоположния път, само че си спомнело, че живее в град до два моста. Детето било продадено на семейство, което се отнасяло добре с него. След гибелта на  осиновителите му, за него се грижели бабата и дядото. Години по-късно Лу намерил уеб страница, отдаден на събирането на изчезнали деца и техните фамилии. Той разгласил историята си и благодарение на доброволци схванал, че фамилията в град Гуанан е изгубило наследник преди 23 години. Лу се опитал да разпознава остарелия си квартал благодарение на Гугъл Maps. В последна сметка разкрил двата моста, които си спомнял, и 23 години по-късно съумял да се върне при фамилията си.

Тийнейджър загубен в резерват


18-годишният Остин Бохан, без да споделя на никого, отишъл на поход в Националния парк „ Грейт-Смоки-Маунтинс “. Отклонявайки се от познатата пътека и навлизайки по-дълбоко в гората, той се изгубил. Тийнейджър изгубил обсег и решил да изключи телефона. На идната заран избавителен екип почнал да търси младежа, само че не успявал да го откри. Така Остин се разхождал из резервата в продължение на 11 дни, до момента в който още веднъж присъединил телефона. Въпреки неналичието на сигнал, GPS-ът продължавал да работи, момчето стартирало Гугъл maps и съумяло да излезе от парка, а малко по-късно го намерили и спасителите.

Отвлечено дете, открито с помощта на GPS


9-годишното момиче Натали Малта, в границите на съглашението за взаимно настойничество, било взето от баба си за уикенда. Жената обаче нямала желание да върне внучката си на законните настойници. Полицията проследила похитителката, посредством сигнала на мобилния телефон и намерила местоположението, посредством функционалността за  виртуална разходка на Гугъл Maps. Така  съумели да открият Натали и да я върнат в фамилията й.

Затова е значимо добре да знаем функционалностите на телефоните си, както и да образоваме децата какво да вършат в рискови обстановки.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР