Свидетели сме на по-тежки случаи на протичане на Covid-19 при

...
Свидетели сме на по-тежки случаи на протичане на Covid-19 при
Коментари Харесай

Доц. Петя Андреева: В над 95% от случаите Covid-19 при бременните протича по-леко

Свидетели сме на по-тежки случаи на протичане на Covid-19 при бременни дами. При актуалната трета вълна има повече бременни с ковид. Това изясни в предаването „ Преди всички “ доцент Петя Андреева, акушер-гинеколог и репродуктивен експерт от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “.
В над 95% от случаите Covid-19 при бременните протича в по-лека форма . Има обаче и случаи, при които заболяването се развива по-сериозно. При предходните пикове на болестта не бяхме очевидци на сходно тежко протичане при бременните, направи паралел доцент Андреева и дефинира.

При бременните априори има нараснал риск от протичане на болестта спрямо небременните дами – това се дължи на имуносупресията.

„ Бременните вземат непрестанно добавки, пият лекарства, които да подкрепят развиването на бременността. Но несъмнено те са в контакт с околната среда и са подложени на същия риск като останалите “, разяснява експертът пред БНР.

Вече има изследвания, че коронавирусът може бъде рисков за спонтанни аборти и преждевременни раждания , сподели още Петя Андреева.

Всяка вирусна зараза, изключително в първите три месеца на бременността, когато протичат процесите на органогенеза, може да бъде рискова и с отрицателни последици, добави тя.  

Освен положителни, на този стадий не са докладвани различен вид резултати от приложението на имунизациите против ковид при бременни дами.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР