Световното стопанство е в нов цикъл на подем и глобалният

...
Световното стопанство е в нов цикъл на подем и глобалният
Коментари Харесай

Моргън Стенли с изненадваща прогноза за бърз растеж

Световното стопанство е в нов цикъл на напредък и световният БВП ще се върне на предкризисните си нива още през четвъртото тримесечие на тази година, предвиждат икономисти на "Моргън Стенли ". Те се стимулират с оповестените в последно време данни за неочакван напредък и с твърдия политически отговор на рецесията.

Експертите на капиталовата банка плануват "дълбока, само че къса " ресеция със срив на световния Брутният вътрешен продукт до минус 8.6% на годишна база през второто тримесечие на 2020-а и растеж до 3% до първите три месеца на 2021-а, с други думи - V-образен напредък.

Три фактора стоят зад оптимизма на икономистите на "Моргън Стенли:

Първият е, че това не е органически потрес, провокиран от големи несъответствия. Вторият - процесът на "разтоварване " на дълговото задължение ще е по-умерен. Третият - политическата поддръжка за стопанската система е решителна, забележителна и ще има действителен резултат за стимулирането на растежа. Тя няма да отслабне и както централните банки, по този начин и финансовите министерства ще продължат да помпат пари в националните стопанства.

Основните опасности за прогнозата на "Моргън Стенли " са бъдещото "поведение " на COVID-19 и предстоящата ваксина против болестта.

Базовият сюжет на икономистите е за втора вълна на инфекцията до есента, която обаче ще е управляема и ще докара вероятно до изолирани случаи на спиране на обособени бизнеси. Както и съществуване на ваксина до лятото на 2021-а.

<!-- Гугъл Tag Manager --> <!-- End Гугъл Tag Manager --> <!-- Гугъл Tag Manager (noscript) --> <!-- End Гугъл Tag Manager (noscript) -->

Песимистичният сюжет е да се върнат прецизните ограничения за изолираност, карантина и прекъсване на цели индустриални браншове, което ще докара до втора вълна от криза.

Предвижданията на "Моргън Стенли " контрастират с по-предпазливите прогнози на други институции, в това число и на МВФ, който предизвести през предходната седмица, че световното стопанство се възвръща по-бавно от упованията и че се резервира "дълбоката неустановеност " за икономическата вероятност.

Наблюдаваният в последно време скок на случаите на инфектирани от ковид в Пекин ускори опасенията от връщане на пандемията в Китай, което би забавило почналото възобновяване на второто по икономическа мощност стопанство в света.

Икономисти на "Джей Пи Моргън Чейз " пък показват риска от растящите задължения и дефицити, които могат да принудят държавните управления да стартират да анулират големите фискални тласъци. Подобен поврат плюс лимитираните ограничения, които се чакат от централните банки, е значим фактор за прогнозата на икономистите на банковата група за ненапълно икономическо възобновяване до края на 2021-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР