Световното семейство не функционира и е изложено на риск от

...
Световното семейство не функционира и е изложено на риск от
Коментари Харесай

Антонио Гутериш преди срещата на Г-20 в Индия: Нашият свят се намира в труден момент на преход

Световното семейство " не действа " и е изложено на риск от спор при повишено разделяне сред страните. Предупреждението е на генералния секретар на Организация на обединените нации в навечерието на годишната среща на върха на Г-20. Форумът в Делхи стартира на фона на различия по войната в Украйна и битката с климатичните промени. Занижени упования провокира и отсъствието на президентите на Китай и Русия.

19-те най-големи стопански системи в света плюс Европейския съюз сплотяват 85 % от международния Брутен вътрешен артикул и две трети от популацията на Земята. Преди 14 години договореностите, реализирани на срещите на Г-20, помогнаха на международната стопанска система да се измъкне от блатото на финансова рецесия. Сега обаче " разликите се задълбочават, напрежението нараства избухливо и доверието ерозира ", уточни генералният секретар на Организация на обединените нации. Той означи, че тази композиция води до фрагментация и в последна сметка - до борба.

Антониу Гутериш - общоприет секретар на Организация на обединените нации: " Нашият свят се намира в сложен миг на преход. Бъдещето е многополюсно, само че мултилатералните ни институции са отражение на една отминала ера. Световната финансова архитектура е остаряла, дисфункционална и несправедлива. Тя се нуждае от дълбока структурна промяна - същото може да се каже за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ".

Сред главните провокации пред водачите от Г-20 е приемането на общ метод за понижаване на парниковите газове посредством преход от изкопаеми горива към чиста сила. Геополитически разногласия и неналичието на финансов запас обаче хвърлят сянка върху позитивния излаз. Г-20 е източник на 80 % от международните излъчвания на парникови газове. Има риск срещата в Делхи да приключи без обща заключителна декларация.

Американският президент Джо Байдън дефинира отсъствието на китайския водач Си Цзинпин като " разочароващо ". Появиха се мнения, че Пекин евентуално преглежда БРИКС като по-полезна платформа за своя интернационален дневен ред. От друга страна се чака в този момент американски представители да бележит по какъв начин Съединените щати, а не Китай, могат да оказват помощ за развиването на страните от " Глобалния Юг ". Президентът Байдън и индийският хазаин Моди се оповестиха за присъединението на Индия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР