Световното производство на вино се очаква да падне до най-ниското

...
Световното производство на вино се очаква да падне до най-ниското
Коментари Харесай

Срив в производството на вино! Италия сдава лидерството на Франция

Световното произвеждане на вино се чака да падне до най-ниското си ниво за последните 60 години през 2023 година заради слабите реколти в южното полукълбо и в някои огромни европейски производители, в това число и Гърция.

Това заяви Международната организация по лозата и виното (OIV), представена от " Ройтерс ".

В първичните прогнози OIV дефинира международното произвеждане на вино, без сокове и отплата, сред 241,7 милиона и 246,6 милиона хектолитра (mhl), със междинна оценка от 244,1 mlhl.

Това би било със 7% по-малко от предходната година и най-малкото от 1961 година, когато падна до 214 mhl, сподели OIV. Хектолитър е еквивалентът на 133 общоприети бутилки вино.

" Този ​​негативен сюжет може да се отдаде на забележителния спад в огромните винопроизводителни страни в двете полукълба ", се споделя в изказване на OIV.

" Докато в Южното полукълбо Австралия, Аржентина, Чили, Южна Африка и Бразилия записват годишни вариации сред -10% и -30%, в Северното полукълбо Италия, Испания и Гърция са страните, които са потърпевши от множеството от неприятните климатични условия по време на вегетационния интервал ", се споделя в него.

OIV чака италианското произвеждане на вино да спадне с 12% до 44 mlh, което е най-ниското му равнище от неприятната годишна продукция през 2017 година

Сривът значи, че Италия ще загуби позицията си на най-големия производител на вино в света, а Франция ще си върне първото място за първи път от девет години.
 Няма да пием скъпо вино през зимата
Няма да пием скъпо вино през зимата

До 25-30% ще е по-малко количеството грозде в страната през 2023 година

Засегнатата от суша Испания резервира позицията си на третия по величина производител на вино, макар че производството й ще падне до най-ниското си равнище за последните 20 години, с 14% спад в производството по отношение на предходната година и с 19% по-малко от петгодишната междинна стойност.

Резкият спад в италианското и испанското произвеждане ще докара до спад от 7% в производството в Европейски Съюз тази година при 150 mhl, третото най-ниско равнище на произвеждане от началото на века.
 Франция и Европейски Съюз ще похарчат 200 милиона евро за заличаване на непотребното вино
Франция и Европейски Съюз ще похарчат 200 милиона евро за заличаване на непотребното вино

Няколко огромни винопроизводителни района изпитват усложнения

Производството на вино в Съединени американски щати, четвъртото по величина в света, се очакваше на 25,2 mlhl тази година, което е нарастване от 12% по отношение на 2022 година Ниските температури и изобилните зимни дъждове в районите Напа и Сонома донесоха по този начин нужната влага на лозята след няколко години на суша, сподели OIV.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР