Световното потребление на въглища ще достигне рекордно ниво тази година,

...
Световното потребление на въглища ще достигне рекордно ниво тази година,
Коментари Харесай

Потреблението на въглища поставя нов световен рекорд

Световното ползване на въглища ще доближи рекордно равнище тази година, оповестява Financial Times. Използването на едно от най-замърсяващите горива се усили внезапно през 2022 година поради войната на Владимир Путин в Украйна и възходящото търсене в Индия и Европа.

Тенденцията опонира на уговорките, поети в рамките договарянията за климата на Организация на обединените нации предходната година, когато 194 страни дадоха обещание последователно да понижат потреблението на въглища, с цел да лимитират нездравословните излъчвания.

Потреблението на въглища ще нарасне с 1.2% тази година спрямо миналата, надминавайки предходния връх от 2013 година, съгласно отчет, оповестен от Международната енергийна организация (MAE), основаната в Париж енергийна организация.

Търсенето на въглища е настойчиво и евентуално ще доближи исторически връх през тази година, което ще усили световните излъчвания “, сподели Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ за енергийни пазари и сигурност.

Той чака потреблението на въглища да остане високо през идната година и през 2024 година заради възходящото търсене в нововъзникващи стопански системи, като Индия, Китай и Югоизточна Азия.

Светът е покрай пик в потреблението на изкопаеми горива, като въглищата ще бъдат първите, които ще намалеят, само че към момента не сме в този миг “, добави той.

Докато светът се бори с енергийните разтърсвания, провокирани от нашествието на Русия в Украйна, опасенията за енергийната сигурност принудиха страните, които в миналото бяха дали обещание да се откажат от въглищата, да изгарят повече от тях.

В Европа потреблението на въглища ще нарасне за втора поредна година, защото намаляването на доставките на газ от Русия и съответните високи цени на газа накараха производителите на електрическа енергия да разчитат повече на въглища за топлота и произвеждане на ток.

Увеличаването на потреблението в международен мащаб идва макар рекордните цени на топлинните въглища, изгаряни в електроцентралите, които доближиха върхове през март и юни.

Докато европейските страни се пробват да натрупат задоволително запаси от въглища преди зимата, огромните експортьори, като Колумбия, Южна Африка и Австралия, се борят да отговорят на търсенето.

Трите най-големи производители – Китай, Индия и Индонезия – ще доближат индустриални върхове през 2022 година, съгласно МАЕ. Вътрешното ползване на въглища там също беше огромен мотор за растежа на потреблението през тази година.

Индонезия неотдавна подписа капиталова договорка за 20 милиарда $ за увеличение на потреблението на възобновими енергийни източници и се ангажира да резервира излъчванията до достигнатия пик през 2030 година Индия си е сложила цел да реализира чисти нулеви излъчвания до 2070 година, само че ще усили потреблението на въглища през идващите години.

Питер де Поус, програмен началник в E3G, основан в Лондон мозъчен концерн за изменението на климата, сподели, че взривът на въглищата евентуално ще бъде временен, най-малко в Европа, където държавните управления форсират своите проекти за чиста сила.

Европа беше принудена краткотрайно да премине на въглища, само че увеличените старания, като нейните проекти RePowerEU, имат капацитета да компенсират това “, сподели той.

МАЕ съобщи, че чака до 2025 година световната търговия с топлинни въглища да намалее с 10% по отношение на в този момент, а търговията с металургични въглища, употребявани за произвеждане на стомана, ще нарасне с към 6% през този интервал.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвъглища ползване на въглища рекордно ползване въглеродни излъчвания замърсяване ПоследниНай-четениЕнергетика 8 Потреблението на въглища слага нов международен връх Компании 92 Производителят на скейт и сноуборд чорапи Stinky Socks стъпи в Съединени американски щати Индустрии 2729 Къде се намира България на бирената карта в Европа Индустрии 3020 ICT промишлеността може да стане първа по доходи в България до 2026 година Компании 11847 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 9690 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 4103 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3866 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички„ Критична фаза “: Колосалните енергийни разноски на Германия ще порастват още
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР