Световноизвестните звезди Горан Брегович и Хосе Карерас са били нагло

...
Световноизвестните звезди Горан Брегович и Хосе Карерас са били нагло
Коментари Харесай

Българи завлякоха с хиляди Горан Брегович и Енрике Иглесиас

 Световноизвестните звезди Горан Брегович и Хосе Карерас са били безочливо излъгани от българи, а в схемата попадат още и огромни имена в музиката като Енрике Иглесиас, Йоргос Даларас и The Chemical Brothers.

Оказва се, че родни уредници на концерти стоят в основата на завличането. Арг БГ дължат над 150 хиляди лв. за музикални лицензи за 2018-та и 2019-та. Формално те имат контракт със сдружението за групова отбрана на авторските права, само че не са изплащали отговорностите си, написа " Телеграф ".

А схемата е следната - концертите са били оргавизирани от над 15 компании с марката Арт БГ, само че след провеждането на шоуто активите са им изпразнени или трансферирани на трети лица.

" Това ги трансформира в кухи компании и изключва опцията да изплатят отговорностите си, даже и да бъдат подведени под правосъдна отговорност. Въпреки че са наказани, Музикаутор не съумява да събере дължимите на правоносителите възнаглаждения ", оповестиха от сдружението.

Такава скица употребявали и най-големите български промоутъри Болкан Ентъртеймънт Къмпани и Моко Сълюшън, София Мюзик Ентърпрайсис (SME) и съгласно Музикаутор се следи загуба на доверие от мениджърите на международните звезди и все по-често те ще пропущат България в свойте турнета, разясняват още от изданието.

Освен у нас, Арт БГ са наказани и в Чехия от сдружението за групово ръководство на права OSA още през 2017-та. Но даже освен това състояние не могат да съберат вземанията, а от този момент са организирали на територията на страната още два концерта без лиценз.

Според Pollstar нашият промоутър не си е платил нито наема на залата, нито хонорарите на Браян Адамс, Хосе Карерас и Малума в Гърция. Местната компания за продажба на билети Viva са оповестили пред IQ, че ще съдят българите да им върнат 737 600 евро от продадени събития, по които не са си изпълнили отговорностите.

Латвийската платформа за продажба на билети Bilesu Serviss пък разгласи, че към този момент е алармирала на полицията в страната за случая с хипотетичната машинация от страна на Арт БГ. От Музикаутор за следващ път сезират Министерство на културата, както и комисията по просвета и медии в Народното събрание.

Очакваната реакция е обвързвана със създаването на указател на неточните в сектора, застраховка против банкрутирали промоутъри, както и за по-ефикасен надзор за понасяне на отговорност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР