Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще открие тазгодишното издание на

...
Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще открие тазгодишното издание на
Коментари Харесай

Звездната Аида Гарифулина открива Opera Open на Античния театър

Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще открие тазгодишното издание на фестивала Opera Open на 25 юни от 21 часа на Античния спектакъл. Сопраното е постоянен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, измежду които Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал. Световната ѝ кариера стартира със спечелването на състезанието Опералия на Пласидо Доминго, а геният и славата ѝ я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез и други, по този начин и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс на октриването на Олимпиадата в Москва и Мерил Стрийп в наградения с Оскар филм „ Флорънс “.
Прочетете още
„ Пловдив е необикновен с културно-историческото си завещание, само че от 2019 имаме надграждане на събитията, които са в нашия град. Чест е да поздравявам Опера Оупън с програмата, която прави по този начин, че той да е по-посещаван в дейния сезон. Удоволствие е, когато имаме град, цялостен освен с пловдивчани, само че и с туристи, които се любуват на всичко, което може да предложи обичаният ни Пловдив, а наред с това и културната стратегия ”, сподели по време на конференцията за тазгодишния фестивал кметът Костадин Димитров.

Колегата му Пламен Панов, зам.-кмет по просвета, означи, че фестивалът предефинира трендовете в оперното и театралното изкуство, а всички нововъведения идват от Държавна опера- Пловдив.

„ Държавните културни институти, с които градът ни се гордее, са надминали от дълго време националното равнище и бележат нови висоти. В програмата на Opera Opеn има голямо надграждане освен спрямо миналата година със международни имена, които ще зарадват жителите и гостите на Пловдив. Фестивалът е мотор градът в действителност да бъде посещаван. 25 000 чужденци са посещавали града по време на форума ”, сподели още той.

„ За 70 години Държавна опера-Пловдив и 10 години Opera Open упоритостите ни са да създадем Пловдив място за просвета. Това, което е слоган и с което се сплотяваме т.г. е „ Операта е тук! “ Операта е метод на живот, метод на мислене и другарство посредством просвета. Метафори, с която вършим живота тук в града по-смислен и цялостен с оптимизъм.  Предстои и огромна церемония за 70 години от основаването на Операта  – на 16 юни на пл. „ Централен ” с концерт навън. 2 часа градът ще е музика, със специфичното присъединяване на Васко Василев.  Надяват се този концерт да се трансформира в традиция ”, сподели и креативният шеф на операта Нина Найденова. Тя разкри, че за събитието ще бъде готова огромна сцена и тон, съизмерими с откриването на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Настоящият шеф Диан Чобанов пък дефинира фестивала като стъпка, която нарежда Пловдив на европейската културна карта. Допълни, че приготвят меморандум с Летище Пловдив за съдействие.

 

Тазгодишното издание на фестивала още веднъж ще мине под знака на 70-годишнината от основаването на Държавна опера-Пловдив  и ще предложи мощно интернационално наличие и жанрово многообразие. Съвременната визия и високото професионално равнище на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в комбиниране с неповторимите дадености на Античния спектакъл притеглят от ден на ден задгранична аудитория и развиват интернационален оперен туризъм.

Основен акцент в програмата на Opera Open ще бъдат две премиерни продукции с присъединяване на интернационалните актьори – операта „ Кармен “ от Бизе и балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев.

След като сложи връх за най-вече фенове на оперен театър на Античния спектакъл през 2015 година, „ Кармен “ се завръща на античната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните функции са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с сполучлива кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският баритон Даниел Мирослав с участия в влиятелните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.

Балетната натрупа с  оркестъра на Операта приготвят премиера на „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се слага от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор (Словения). Изтъкнатият актьор е създател на хореографията на над 130 балети, оперни и театрални продукции и е притежател на десетки влиятелни европейски награди. Стилът ѝ, модернизиран в школата на именития Морис Бежар, слага нов стандарт в качеството и изразителността на актуалния типичен балет.

Опера Пловдив ще означи 100 години от гибелта на Пучини с „ Турандот “ с присъединяване на тенора Хачатур Бадалян, приветстван на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри в Палермо, Катания, Каляри, Венеция, Варшава, Ванкувър и Болшой спектакъл в Москва, Мариински спектакъл в Санкт Петербург и други Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

След 5-годишно неявяване на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния спектакъл – „ Аида “, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео актьора Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.

Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла „ Viva Verdi ” с определени подиуми от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.

През август програмата на Opera Open е ориентирана към феновете на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „ Исус Христос Суперзвезда “ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакъла „ Viva L’Opereta ”, ” Viva L’Opera ” с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.

В годината на Райна Кабаиванска фестивалът приключва с Гала в нейна чест на 15 септември с присъединяване на звездите на нейните интернационалните майсторски класове, които към този момент градят сполучлива кариера.

По традиция форумът е част от Фестивалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и измежду акцентите в културната политика на община Пловдив.

„ Операта е тук! “ е слоганът, който сплотява честванията за 70-годишнината на Държавна опера- Пловдив и фестивала Opera Open през 2024 г. 

Билетите за Opera Open към този момент са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само до 7 април най-ревностните фенове могат да се възползват от ранна промоция - отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лева в централните браншове с промоционален код Early онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР