Световноизвестен писател има големи поражения по тялото, след като бе

...
Световноизвестен писател има големи поражения по тялото, след като бе
Коментари Харесай

Салман Рушди е ослепял с едното си око

Световноизвестен публицист има огромни провали по тялото, откакто бе наръган с нож.

Писателят Салман Рушди е изгубил зрението на едното си око и подвижността на едната си ръка след намушкването му с нож в Ню Йорк през август, заяви неговият сътрудник.

" Той има още към 15 рани в гърдите ", споделя още Андрю Уайли, сътрудник от Ню Йорк, пред испанския вестник " Ел Паис ". " Това беше брутално нахлуване. "

Г-н Уайли съобщи, че не може да заяви местонахождението на писателя. Нападението е стана по време на събитие в щата Ню Йорк.

Рушди от дълго време е обект на смъртни закани поради романа си " Сатанински строфи " от 1988 година

Някои мюсюлмани считат книгата за богохулна. Обвиненият за нападението 24-годишен Хади Матар, роден в Съединени американски щати, не се призна за отговорен в опит за ликвидиране.

" Той е изгубил зрението на едното си око ", споделя господин Уайли в изявлението си за El País. " Имаше три съществени рани в региона на шията. Едната му ръка е недееспособна, тъй като нервите му са били прерязани ".

Запитан дали създателят към момента е в болница, господин Уайли отговори: " Не мога да дам никаква информация за местонахождението му. Той ще живее... Това е по-важното нещо ".

Нападението беше осъществено на 12 август в института " Чаутаука " в щата Ню Йорк, където Рушди се готвеше да изнесе тирада за това по какъв начин Съединени американски щати са послужили като леговище за писателите. Писателят беше заставен да се укрива близо 10 години след публикуването на " Сатанински строфи ". Много мюсюлмани реагираха с гняв на книгата, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в романа наскърбява вярата им. Той получава смъртни закани, а тогавашният ирански водач, аятолах Рухола Хомейни, издава фетва (или указ), в който приканва за убийството на господин Рушди, като разгласи премия от 3 млн. $ за главата на създателя.

Фетвата продължава да работи и макар че иранското държавно управление се дистанцира от дейностите на Хомейни, през 2012 година квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 $ към премията, написа БГНЕС.

Уайли съобщи пред El País, че през годините е обсъждал сходни закани с писателя. " Основната заплаха, пред която той е изправен толкоз години след налагането на фетвата, е че може да стане жертва на инцидентен човек, който идва от нищото и го атакува ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР