Световно известният икономист, есеист и писател Насим Талеб се обърна

...
Световно известният икономист, есеист и писател Насим Талеб се обърна
Коментари Харесай

Насим Талеб към Израел: Мъртвите деца няма да ви обезпокоят, но преживелите...

Световно известният икономист, есеист и публицист Насим Талеб се обърна с тъмно знамение към управляващите в Израел поради непрекъснатите бомбардировки в Газа, оповестяват медии и канали в обществените мрежи.

" Заслепено от жаждата за отплата, израелското държавно управление не вижда взривоопасните странични резултати - мъртвите деца няма да ви обезпокоят, само че претърпелите ще го създадат ", написа Талеб.

Кой е Насим Талеб?

Насим Никълъс Талеб е ливански и американски икономист и есеист. Работи до 2004 година в редица финансови институции, след които се отдава на преподавателска и писателски активност.

Книгата му „ Черният Лебед “ е оценена от Sunday Times като една от 12-те най-влиятелни книги, издадени след Втората международна война и се задържа 36 седмици в листата на бестселърите в New York Times.

Биография

Насим Талеб е роден през 1960 в Aмиун, наследник на православни ливанци с френско поданство. Учи във френски колеж, по-късно е студент в Университета Пари-Дофин, където прави докторат по приложна (икономическа) математика.

През 80-те години на ХХ век се открива в Съединени американски щати, където се занимава с борсова търговия и финансов мениджмънт. Професионалната му кариера включва сполучливото основаване на лична компания и работа за няколко огромни банки (Индосюез, Дойче Банк, Париба).

През 2011 година е влючен в класацията на 50 най-влиятелни финансисти съгласно организация Блумбърг. Понастоящем е съветник на МВФ.

Възгледи

Солидната математическа подготовка на Талеб му разрешава да развие и приложи свои разбирания за случайност и респективно риск във финансовия бранш. Той е създател на голям брой профилирани изявления и няколко монографии.

Световната финансова рецесия от 2007-08 г става мотив да се обърне повече внимание на неговите разбори, а той самият влиза в дискусия с редица водещи икономисти.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР