Световният №1 в тениса Новак Джокович е дал положителен тест

...
Световният №1 в тениса Новак Джокович е дал положителен тест
Коментари Харесай

Адвокатите на Джокович обявиха, че той е бил с Covid- 19 през декември

Световният №1 в тениса Новак Джокович е дал позитивен тест за Covid-19 на 16 декември и бързото му възобновяване от инфекцията с ковид е било съображение за издаване на неговото здравно изключение да взе участие неимунизиран на Откритото състезание на Австралия. Това оповестиха през днешния ден юристите на 34-годишния сърбин пред федералния съд в Мелбърн, където се преглежда жалбата му против анулираната виза за престояване на територията на страната.

Според показаните документи Джокович е прекарал болестта безсимптомно и 14 дни по-късно (на 30 декември) тестът му към този момент е била негативна, като той " не е имал температура или респираторни проблеми през последните 72 часа ".

Именно това дало мотив на двете самостоятелни комисии на здравните служби в щата Виктория да разпишат позволението на 9-кратния първенец да пази купата си в Мелбърн от 17 до 30 януари.

Така показаната обстановка обаче повдигна куп спомагателни въпроси и породи голям брой подозрения по отношение на истинността на показаните доказателства.

В обществените мрежи се появиха редица фотоси на Джокович от дните към 16 декември, когато се твърди, че той е открит като притежател на болестта. На 17 декември, да вземем за пример, тенисистът е бил на публично събитие в сръбските пощи за валидиране на марка с неговия лик.

Окончателното решение на съда по проблема с Новак Джокович се чака най-рано в понеделник.

Франция пуска Джокович да играе на " Ролан Гарос "

Междувременно френските управляващи оповестиха, че няма проблем Джокович да взе участие на " Ролан Гарос " през майбез да е имунизиран. Това разгласи френският състезателен министър Роксан Марачиняну, която разяснява тематиката със задържането на сърбина в Мелбърн.

" Има здравни протоколи и правила за всеки огромен шампионат, изключително за тези от Големия шлем. При нас те са такива, че няма никакъв проблем Джокович да влезе във Франция и да играе на " Ролан Гарос ". Същото се отнася и за останалите тенисисти, които не са сложили ваксина против ковид. Няма наложително условие за това. Състезанието е обезпечено като затворен балон за тенисистите, ограниченията са изключителни и режимът на проби - доста прецизен. Не се постанова изключване на неимунизирани играчи. Така е все още и се надявам да не се промени до май. Донякъде разбирам протичащото се в Австралия, само че нямам детайлна информация. Все отново съм наясно, че ограниченията в тази страна са много по-строги от тези при нас ", съобщи Марачиняну.

Джокович с първи коментар

Същевременно Новак Джокович за първи път направи обществен коментар по отношение на протичащото се с него в Австралия.

Късно в петък вечерта в профила си в " Инстаграм " Джокович поздрави сънародниците си за Коледа, която в западната ни съседка се чества по Юлианския календар на 7 януари.

“Мир Божи. Христос се роди. Честита Коледа. Нека Божията обич ви поддържа и изпълни”, написа Ноле в обществената мрежа.

Малко по-късно той изпрати известие и до всички свои последователи:

“Благодаря на всички хора по света за продължаваща поддръжка. Усещам я и я правя оценка в действителност доста.”

Драмата се точи от сряда

Драмата дали Джокович ще бъде позволен да играе на Откритото състезание на Австралия по тенис стартира в сряда, когато 34-годишният сърбин стъпи на австралийска земя. Ден по-рано той заяви, че е получил здравно изключение от щата Виктория да взе участие в тенис шампионата без да е имунизиран.

На летището в Мелбърн обаче граничните управляващи не пуснаха 20-кратният първенец от Големия шлем в страната поради проблеми с визата му.

Джокович беше настанен в хотел в предградието Карлтън, употребен от имиграционните служби за изолираност на незаконни бежанци и карантинирани туристи или други идващи в страната.

Това надигна вълна от неодобрение в Сърбия. Президентът Александър Вучич взе отношение, заявявайки, че " нашите служби вършат всичко допустимо да прекратят неотложно този тормоз по отношение на най-хубавия тенисист в света ". За пояснение беше извикан и посланикът на Австралия в Белград.

Бащата на Новак - Сърджан Джокович, оглави митингите в сръбската столица. Той съпостави сина си първо с тракийския плебей Спартак, а след това и с Исус Христос,наричайки го " пандизчия ".

Патетичните слова на Джокович-старши получиха отговор персонално от министърът на вътрешните работи на Австралия Карън Андрюс.

" Г-н Джокович несъмнено не е държан като пандизчия в Австралия. Той е свободен да напусне страната във всеки един миг, в който реши. Граничните управляващи даже ще му спомагат за това ", съобщи тя пред националната телевизия ABC.

Карън Андрюс посочи, че локалните служби ползват същите ограничения и против другите двама неимунизирани евентуални участници в Откритото състезание на Австралия.Чешката тенисистка Рената Ворочованапусна непринудено страната, макар че 38-годишната ветеранка е влезнала още пред декември и даже е съумяла да взе участие в тенис шампионат на двойки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР