Световният №1 - Рафаел Надал и Ник Кирьос направиха истински

...
Световният №1 - Рафаел Надал и Ник Кирьос направиха истински
Коментари Харесай

Кирьос изправи Рафа до стената, но световният №1 взе първия си сериозен тест

Световният №1 - Рафаел Надал и Ник Кирьос направиха същински театър в последния 1/8-финал на Australian Open, който бе същинска приятност за всички последователи на играта, а краен победител в него излезе Матадора от Манакор. Шампионът от 2009 година надви с 6:3 3:6 7:6(6) 7:6(4), с цел да маркира 65-ата си победа в шампионата и 12-ото си присъединяване във финалната осмица.

Сблъсъкът подсети много на последния им мач от Уимбълдън преди 6 месеца, когато си размениха по сет, преди Рафа да надделее в тайбрек и след това да затвори мача в четири сета.

Надал стартира с сложен сервис гейм, само че впечатли с минаващ удар по правата и технична игра на мрежата. Веднага стана ясна и тактиката на испанеца при посрещане – да чака началните удари на Кирьос на 3-4 метра зад главната линия. Тази тактичност проработи още в четвъртия гейм, когато Рафа получи и два подаръка от Ник след неточности от бекхенд и проби за 3:1.

С напредването на откриващия сет манакорецът откри ритъма си, а нещата за него вървяха по проект – в личните си подавания съкратяваше разиграванията с бързи комбинации, а от посрещане влизаше в по-дълга замяна на удари, неутрализирайки значително сервисите на Кирьос.

Надал завоюва 89% от точките на първо подаване при 73% успеваемост, а австралиецът – единствено 29% на втори. Така Рафа приключи сета умерено с 6:3.

26-ят в света не откри ритъма си и след паузата. Той изостана с 15:40 и въпреки да се измъкна в началото, испанецът стигна до нова опция за пробив след печеливш форхенд по правата. Геймът продължи още няколко минути и въпреки всичко Кирьос поведе.

Световният №1 контролираше разиграванията и впечатляваше с бекхенда си, само че в четвъртия гейм направи цели 3 непредизвикани неточности. Ник усети своя миг и размина Рафа от форхенд, с което материализира първата си точка за пробив в мача, с цел да поведе с 3:1 и да получи нужното ентусиазъм.

Грешките на лидера в ранглистата продължиха, а Кирьос стартира да излиза на мрежата, да играе по-стабилно от форхенд и по този начин не даде повече шансове на съперника да се върне в частта. Реализира два следващи аса и по този метод възвърне паритета – 6:3.

Третият сет стартира да се играе точка за точка и гейм за гейм, а при 4:3 Надал стигна още веднъж до точки за пробив след дълга пауза. Завърши минаващ удар от форхенд по правата и си обезпечи „ прикрит “ сетбол, само че сервисите на Кирьос го избавиха.

Същото се случи с първенеца от 2009-а в идващото му подаване, когато австралиецът на няколко пъти стигаше до тъждество след дълги и напрегнати разигравания. Ник, от своя страна, отработи добра тактика със сервиси по диагонала и волета от бекхенд в опразнения корт, а по този метод вкара сета в тайбрек.

Дългият гейм предложи подобаваща драма – Надал поведе с 5:3, само че по-късно позволи две неточности от форхенд. Световният №26 обаче извърши втори сервис със силата на първи и позволи двойна неточност по правата, която даде сетбол на Рафа. С учудване обаче испанецът върна жеста. Все отново испанецът приключи от форхенд, а след това се възползва от неточност на Кирьос и поведе в частите със 7:6(6).

Оттам насетне всичко потегли в вярната посока за него. В третия гейм най-великия испански състезател на всички времена размина от бекхенд съперника си, след това австралиецът позволи непредизвикана неточност, а най-после и двойна, с цел да съобщи подаването си на нула и да изостане с 1:2.

Надал сервираше за успеха при 5:4, само че направи двойна неточност и изостана с 15:40. Първият късмет за връщане на пробива бе избавен след неточност на Ник, само че по-късно 26-ият в света изигра мощен форхенд и остана в дуела, изравнявайки геймовете за 5:5.

Последваха две следващи непредизвикани неточности на Кирьос, а още една даде преднина на Рафа от 40:15. Ник обаче излезе на мрежата и се измъкна, принуждавайки противника да сервира за оставане в сета. Матадора го направи, губейки единствено точка и сетът щеше да се реши в тайбрек.

Дългият гейм стартира с непредизвикана неточност на австралиеца, само че минипробивът беше върнат още в идната точка след добре построено нахлуване в корта. При 3:4 Кирьос реши да разнообрази с къса, само че осъществяването му бе едва, спря се в мрежата и резултатът стана 3:5. Намали разликата с поредност от мощни форхенди, само че въпреки всичко Надал още веднъж имаше опцията да сервира за успеха. Начален удар в тялото донесе два мачбола на испанеца и още първият бе осъществен, натискайки Кирьос на форхенда му, до момента в който Ник не сгреши и прати топката в мрежата.

19-кратният първенец от Големия шлем продължава присъединяване си на ¼-финалите, където го чака Доминик Тийм.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР